lauantai 18.9.2021 | 04:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan kaupunginteatterin syyskausi käynnistyi – Sekavat ja epäreilulta tuntuvat korona-rajoitukset luovat kuitenkin edelleen harmaata varjoa koko kulttuurialan ylle

Sini Sulkakoski
Ke 1.9.2021 klo 17:00

– Oli todella hienoa, että ihmiset olivat löytäneet teatterimme avajaisiin. Se oli meille osoitus siitä että tekemällämme työllä, sekä koko taide- ja kulttuurialalla on edelleen arvoa, kuvailee Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Juha Luukkonen tunnelmiaan syyskauden avajaisten jälkeisenä päivänä.

Luukkonen toteaa viimeisen puolentoistavuoden olleen kaikkinensa todella haastavaa ja stressaavaa aikaa.

– On ollut kannettavana isoja päätöksiä sekä sellaisia muuttuvia tekijöitä, joihin itse ei ole voinut vaikuttaa. Olen kuitenkin ylpeä siitä, että olemme pystyneet näiden rajojen puitteissa tekemään edelleen laadukkaita esityksiä, joita on huomioitu myös valtakunnallisella tasolla.

Esimerkiksi Luukkosen ohjaama näytelmä Päämäärä kutsuttiin esiintymään Tampereen teatteri-kesään.

– Tällaiset tapahtumat ovat konkreettisia osoituksia siitä, että Kokkolassa osataan tehdä laadukasta ja korkeatasoista teatteritaidetta.

Näyttelijä Outi Kärpäsen esikoisnäytelmä Makkarakeittoa nähdään ensi-illassa syyskuun loppupuolella. Kärpästä haastattelemassa Kokkolan kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Esko Tynkkynen.
Sini Sulkakoski

Koronapandemia vaikeuttaa edelleen koko kulttuurialan työskentelyä. Luukkonen toteaa kokevansa nopeasti muuttuvat ja epäselvät rajoitukset usein hyvin epäoikeudenmukaisina.

– Päätöksien myötä näkee myös selkeän suhtautumisen kulttuuri-alaan ja sen tekijöihin.

Luukkonen nostaa esille 90-luvun laman, jolloin taide- ja kulttuurialaa myös puristettiin.

– Niitä laskuja maksetaan edelleen esimerkiksi mielenterveyspalveluiden myötä. Meidän olisi yhdessä pidettävä huoli siitä, ettei toista sukupolvea menetetä ahdingolle, ettei tulisi ”koronasukupolvea”.

Luukkonen toteaa, että vaikka kaupunginteatteri on kokenut taloudellista ahdinkoa koronan myötä niin talon henki on, että ”ilman tappelua ei luovuteta”.

– Olemme tehneet alusta asti kaikkemme, että ovet saataisiin pidettyä auki ja henkilökunnalla säilyisi työpaikat.

Luukkonen kertoo, että Aluehallintoviraston ja Soiten vaatimia turvallisuusohjeita päivitetään saman tien, kun uusista rajoituksista ilmoitetaan.

– Haluaisinkin korostaa, että koko pandemian aikana teattereista ei ole lähtenyt yhtään tartuntaketjua.

Pohjalaisia-näytelmässä kuullaan Tuomari Nurmion musiikkia.
Sini Sulkakoski

Syyskausi startataan normaalilla kaupunginteatterin henkilöstökapasiteetilla.

– Meillä on yksi näyttelijän vakanssi täyttämättä, mutta sen tilalla lavoilla nähdään vierailevaa henkilökuntaa.

Marraskuussa ensi-iltansa saava Pohjalaisia on uusi versio suomalaisesta klassikosta, jonka alkuperäisessä versiossa musiikkina kuullaan kansanlauluja. Kokkolan kaupunginteatterin versiossa kuullaan kuitenkin Tuomari Nurmion musiikkia.

– Pohjalaisia -esitys on eräänlainen rock-konsertti. Nurmio itse ei esiinny näytöksissä, vaan esityksiin on koottu bändi näyttelijöistä ja muusikoista, jotka musiikin esittävät.

Kaupunginteatterin tulevan kauden teemana syrjäkylien Suomi.

– Meillä on tällä hetkellä tarjolla sellainen ohjelmisto, joka on monipuolinen ja herättää taatusti ajatuksia ja tunteita.

Kokkolan Kaupunginteatterin johtaja Juha Luukkonen puhui syyskauden avauspuheessaan myös kulttuuria-alan nykytilanteesta.
Sini Sulkakoski

”Meillä on tällä hetkellä tarjolla sellainen ohjelmisto, joka on monipuolinen ja herättää taatusti ajatuksia ja tunteita.

Teemana

Syrjäkylien Suomi

– Meidän tehtävä on tehdä sellaista teatteria, joka on yhteiskunnallisesti merkittävää. Haluamme kertoa sellaisista ilmiöistä ja todellisuuksista, joita ei välttämättä huomata julkisuudessa tai ne ei eivät komeile trendilistojen kärjessä, selventää Kokkolan Kaupunginteatterin johtaja Juha Luukkonen tämän syksyn valittua teemaa.

4.9. komedia Finnhits. Karaoken ja huoltoasemien nurkkapöytien maailmaan sijoittuva näytelmä kuvaa suomalaisia ikuisessa kaipuussaan.

Seuraavaksi ensi-illaksi saapuu 23.9 Katariinan kamariin näyttelijä Outi Kärpäsen esikoisnäytelmä, tragikomedia Makkarakeittoa. Näytelmän keskiössä on äidin ja pojan kipeä, ja toisaalta hellyttävän koominen suhde.

Päänäyttämön toisena ensi-iltana nähdään 20.11. Pohjalaisia. Artturi Järviluoman klassikkonäytelmän uudesta sovituksesta vastaa teatterinjohtaja Juha Luukkonen, joka myös ohjaa teoksen. Esitys kuvaa väkivallan historiaa ja kierrettä Pohjanmaalla ja kysyy miten tuon tuhoisan, sukupolvelta toiselle periytyvän ketjun voisi viimein katkaista?

#