lauantai 18.9.2021 | 03:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Seksuaalisen väkivallan uhrit saavat tukea Seri-tukikeskuksesta: "Uhrin toipumisen kannalta on tärkeää, että hoitoon pääsee mahdollisimman nopeasti tapahtuman jälkeen"

Sini Sulkakoski
To 2.9.2021 klo 08:00

– Kun aloitimme toimintamme kesäkuun alussa, päivystyspuhelimemme alkoi todenteolla soimaan, toteaa Kokkolan Seri-tukikeskuksen vastaava hoitaja, Jaana Sammallahti, joka on koulutukseltaan kätilö sekä seksuaaliterapeutti.

Seri-tukikeskus on seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö. Se on tarkoitettu 16-vuotiaille tai sitä vanhemmille uhreille sukupuolesta riippumatta, silloin kun seksuaaliväkivallan kokemuksesta on alle kuukausi.

– Uhrin toipumisen kannalta on tärkeää, että hoitoon pääsee mahdollisimman nopeasti tapahtuman jälkeen, jolloin toipuminen voi alkaa.

Tukikeskuksen toiminnan periaate on, että uhri saa kokonaisvaltaisen palvelun samasta paikasta. Tähän kuuluu oikeuslääketieteellinen näytteenotto (kun tapahtuneesta väkivallasta on kulunut alle seitsemän vuorokautta), lääketieteellinen hoito (tarttuvien tautien seulonta ja ennaltaehkäisevä hoito, raskauden jälkiehkäisy, rokotus) sekä psyykkinen tuki traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen.

– Uhri on tapahtuman jälkeen Seri-tukikeskuksen seurannassa vuoden. Seksuaalirikoksen uhreille palvelu on maksuton.

Hoidon saaminen Seri-tukikeskuksesta ei edellytä rikosilmoituksen tekoa, vaan siitä päättää asiakas itse. Tarvittaessa rikosilmoituksen teossa tuetaan.

Sammallahti toteaa, että seksuaalirikoksen uhri on aina traumatisoitunut, jolloin shokkivaiheessa ei välttämättä osata tehdä päätöksiä rikosilmoituksen suhteen.

– Rikosoikeudellinen näytteenotto perustuu kuitenkin vapaaehtoisuuteen. Näytteitä säilytetään Seri-tukikeskuksessa vuoden verran siltä varalta, jos uhri päättää tehdä rikosilmoituksen myöhemmin.

Sammallahti vakuuttaa että yksin ei jää, vaikka Seri-tukikeskukseen ottaisi yhteyttä kuukaudenkin jälkeen tapahtumasta.

– Potilaan hoitopolku on aina omanlainen, ja tapauskohtaisesti mietimme yhdessä jatkoa prosessin viemiseksi eteenpäin. Tärkeintä on, ettei kukaan jäisi yksin kotiin miettimään asioita, vaan jokainen pääsisi tarvittavan hoidon piiriin. Teemme moniammatillista yhteistyötä esimerkiksi poliisin, rikosuhripäivystyksen, raiskauskriisikeskus Tukinaisen ja psykiatrian poliklinikan akuuttitiimin kanssa.

Päivystävä Seri-puhelin on auki ympärivuorokautisesti. Sammallahti uskoo, että matalan kynnyksen palvelun myötä seksuaalirikos-uhrien hoitoon hakeutuminen paranee huomattavasti.

– Seksuaalirikoksen uhri kokee usein häpeää, syyllisyyttä, itseinhoa ja pelkoa, eikä traumaattisen kokemuksen jälkeen ole helppo hakeutua hoitoon.

”Uhrin toipumisen kannalta on tärkeää, että hoitoon pääsee mahdollisimman nopeasti tapahtuman jälkeen.

#