lauantai 18.9.2021 | 03:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan Kinojuhlat käynnistyvät torstaina 9. syyskuuta Hytti nr 6:sen näytöksillä: "Tänne tulee paljon väkeä esimerkiksi Helsingistä koko viikonlopuksi"

Maria Store
Ke 8.9.2021 klo 11:10

Valtava kulttuurin nälkä. Se on näkynyt torstaina käynnistyvien Kokkolan Kinojuhlien lipunmyynnissä. Ei oota myydään jo moneen näytökseen, vaikka lisänäytöksiä saatiinkin järjestettyä yleisöryntäyksen myötä.

– Tiedettiin, että Hytti nr 6 halutaan nähdä, mutta myös muu ohjelmisto on kiinnostanut. Tänne tulee paljon väkeä esimerkiksi Helsingistä koko viikonlopuksi, kertovat Kinojuhlien taiteellinen johtaja Juho Kuosmanen ja toiminnanjohtaja Laura Airola.

Tarjolla on myös kaikille avointa ilmaisohjelmaa. Kuosmanen ja Sinut on nähty -kirjan kirjoittanut toimittaja Anu Silfverg puhuvat katseesta elokuvissa (12.9.) ja Guled & Nasra -elokuvan tähti Omar Abdi kertoo elokuvan kuvaamisesta Djiboutissa (11.9.).

– Festareiden parasta antia ovat keskustelutilaisuudet, sanoo Airola.

Kuosmasen ja kirjailija Rosa Liksomin ajatuksia Hytti nro 6:sta, elokuvasta ja kirjasta, on luvassa perjantaina (10.9.). Heitä haastattelee Ylen Kirja vs. leffa -ohjelmasarjan toimittaja Jarmo Laitaneva.

– Juonipaljastuksilta ei voi välttyä, joten jos elokuvaa ei vielä ole nähnyt kannattaa se ottaa huomioon, varoittaa Kuosmanen.

Kinojuhlat järjestetään nyt neljättä kertaa ja järjestäjät ovat SKR:n kaksivuotisen kärkihankeapurahan (2018-2019) päätyttyä painineet rahoituksen kanssa, myös tänä vuonna. Taiteen edistämiskeskukselta ei saatu odotettua tukea jo vakiintuneelle tapahtumalle, koska rahat olivat loppu koronatukien jaon johdosta.

– Onneksi paikalliset yritykset lähtivät tukemaan festivaalia, kiittelee Kuosmanen.

Tulevat vuodet näyttävät valoisammilta, sillä näyttää siltä että festivaalille on järjestymässä pidempiaikainen rahoitus.

– Se on parasta mitä festivaalille voi tapahtua, sanoo Kuosmanen.

Pidempiaikainen rahoitus mahdollistaisi festivaalin pitkäjänteisen suunnittelun.

– Nyt on menty joka vuosi turvallisilla vesillä. Mietitty mitä varmasti voi järjestää, vaikka ulkopuolista rahoitusta ei tulisi. Rahoitus mahdollistaisi ydinohjelman järjestämisen ja vapaamman ideoinnin. Lisärahoitusta voisi sitten hakea jonkin tosi spesiaalin ohjelman järjestämiseen, selvittää Airola.

He harmittelevat, että monen innokkaan tapahtumanjärjestäjän puhti loppuu kesken, kun rahoituksen kanssa joutuu painimaan joka vuosi.

– On harmi jos järjestäjillä on intoa ja tapahtumalla on kysyntää, mutta tapahtuma lopetetaan koska järjestäjien voimat loppuvat.

Kuosmanen toivoo, että kaupungissa tartuttaisiin jo vuosia käynnissä olleeseen hyvään menoon elokuvanteon saralla. Hän nostaa yhdeksi mahdollisuudeksi taiteilijaresidenssin. Residenssiin avulla kaupunkiin voitaisiin saada elokuvantekijöitä, jotka residenssinsä ohella voisivat järjestää esimerkiksi kursseja tai luentoja kaupungissa.

– Homma kasvaisi varmasti omalla painollaan, ei tarvitsisi edes väkisin yrittää.

Kokkolan Kinojuhlat 9.-12.9.

”Tänne tulee paljon väkeä esimerkiksi Helsingistä koko viikonlopuksi.

#