lauantai 18.9.2021 | 04:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Liikuntasalivuorot ääriä myöten täynnä: "Kaikille on pystytty tarjoamaan jotain vuoroa, mutta ei aina välttämättä juuri sitä, mitä on alunperin haettu"

Sini Sulkakoski
Ke 8.9.2021 klo 16:00

Vaikka Kokkolan kaupungin alla toimii reilu parikymmentä liikuntasalia, vuorot niihin tahtovat olla kiven alla.

– Kaikista suosituimmat ovat isoimmat salit, ne täyttyvät aina ensin, kertoo Kokkolan kaupungin liikuntatoimenjohtaja Lotta Nyqvist.

Koulusalien harjoitusvuorot ovat maksuttomia seurojen ja yhdistysten alle 18-vuotiaiden sekä vammaisjärjestöjen liikuntatoiminnan osalta.

Halukkaita harrastajia saleihin on niin paljon, että usein joudutaan tekemään kompromisseja.

– Kaikille on pystytty tarjoamaan jotain vuoroa, mutta ei aina välttämättä juuri sitä, mitä on alunperin haettu. Esimerkkinä uusi Yksipihlajan koulu: sinne tuli hakemuksia tuplasti enemmän, kuin mitä vuoroja on edes mahdollista toteuttaa.

Hakemukset saleihin tehdään aina edeltävän syyskauden keväänä. Vuorot jaetaan tietyillä perusteilla.

– Esimerkiksi lajien vaatimukset vaikuttavat, että minkälaisiin tiloihin mikäkin laji sopii koon ja välineistön puolesta. Myös kellonaikojen suhteen priorisoidaan, että esimerkiksi lasten ja nuorten toiminta olisi alkuillasta.

Nyqvist kertoo, että koulujen liikuntasalien lisäksi lisäksi vuoroja myönnetään liikuntahalleihin, kuten Urheilutalo, Isokylä, Hollihaka, Lohtajan Maininki ja Kälviän vapaa-ajan talo.

– Esimerkiksi Villan koulu ja Donnerska ovat tällä hetkellä remontissa, eikä niiden salit ole käytössä.

Vaikka täydet liikuntasalivuorot herättävät toisinaan keskustelua, Nyqvist kokee asian olevan loppupeleissä positiivinen.

– Se tarkoittaa sitä, että Kokkolassa harrastetaan monipuolisesti liikuntaa, ja seurat ovat aktiivisia järjestämään erilaista toimintaa.

Liikuntapalvelu Tzanan yrittäjä Pauliina Hautala kertoo salivuorojen olleen ”aina kortilla”.

– Pääosin joka vuosi jää jokin haluama vuoro saamatta, mutta silti on aina jotain vastaavaa vuoroa tarjottu. Meidän syksymme pelasti ehdottomasti uuden Ykspihlajan koulun valmistuminen!

Myös Nibacoksen seuratyöntekijä Satu Rantala toteaa, että salivarausten kanssa kipuillaan joka vuosi.

– Saadut tuntimäärät liikuntasaleista eivät riitä, että voisimme lisätä ryhmien määrää tälläkään kaudella. Arkivuoroja on liian vähän.

Rantala kokee, ettei vuorojen varaamiseen ole oikein selkeätä systeemiä.

– Osalle harjoitusvuoroille on jouduttu laittamaan samaan saliin kaksi joukkuetta, että harjoituskertoja saadaan riittävästi. Tämäkin heikentää entisestään harjoitusmahdollisuuksia.

Kälviän Tarmon puheenjohtaja Risto Nissilä toteaa, että Kälviän kirkonkylän ja Marttilan kouluilla olevat harjoitusvuorot on saatu lähes halutusti.

– Vapaa-ajantalo kaipaisi kuitenkin kiireesti peruskorjausta. Lattiamateriaali on vääränlainen salibandyyn ja lisäksi kulunut.

Kokkolan Jymyn sihteeri Sanna Vähäkangas kertoo, että kurjimmissa tapauksissa on jouduttu jättää jokin ryhmä perustamatta tai harjoittelu aloittamatta, kun haluttua ja joukkueen tarpeet täyttävää salivuoroa ei olla saatu.

– Jymyssä on myös monia ohjaajia, jotka ohjaavat joko useampaa joukkuetta tai itse tanssivat ja voimistelevat. Olisi myös tärkeää löytää heille sellaiset salivuorot, jotka olisivat peräkkäin joukkueelle sopivassa tilassa, jotta ohjaaja kerkeää joko omiin harkkoihinsa tai vetämään toiset treenit toiselle joukkueelle. Tämä vaatii aikamoista harkka-aikojen pyörittelyä esimerkiksi niin, että harjoitusten välissä ei tarvitsisi kulkea kaupungin toiselta laidalta toiselle.

”Osalle harjoitusvuoroille on jouduttu laittamaan samaan saliin kaksi joukkuetta, että harjoituskertoja saadaan riittävästi.

”Kaikille on pystytty tarjoamaan jotain vuoroa, mutta ei aina välttämättä juuri sitä, mitä on alunperin haettu.

#