sunnuntai 24.10.2021 | 19:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupungilta on mennyt tapahtumia sivu suun majoituskapasiteetin ja tapahtumatilojen puutteen vuoksi: "Jos haluamme matkailuun kasvua, täytyy majoituskapasiteettiin ja lisäpalveluihin panostaa, muuten tilanne kääntyy meitä vastaan"

Maria Store
Ke 13.10.2021 klo 14:00

Kokkolassa iloitaan onnistuneesta matkailukesästä. Kesä-elokuun aikana Kokkolassa oli lähes 50 000 majoitusvuorokautta ja kasvua viime vuoteen verrattuna oli 28 prosenttia.

– Kesä 2020 oli niin hyvä, että välillä on käynyt mielessä, että voiko tästä vielä parantaa, mutta niin vain parannettiin, toteaa Kokkolan Matkailun toimitusjohtaja Teea Pietilä.

Miljoona euroa, eli lähes puolet kesän majoitusmyynnistä tuli heinäkuulta, jolloin rikottiin kaikkien aikojen ennätys majoitusvuorokausissa: 25 358 majoitusvuorokautta. Sateisen elokuun tulokset olivat nekin vielä positiivisia. Kasvua viime vuoteen oli 16 prosenttia.

– Majoituskapasiteetti oli täynnä venetsialaisina, vaikka isoa venetsialaistapahtumaa ei voitu järjestää.

Tankariin suuntasi 6445 matkustajaa. Se on 34 prosentin kasvu viime vuoteen, vaikka tänä kesänäkään m/s Jenny ei kulkenut täysillä matkustajamäärillä.

– Ehdoton ennätys tehtiin Tankarin majoituksista. Joka kuudes Jennyllä matkustanut yöpyi saarella ja usein vielä toisen yön kaupungissa.

Ilon ohella on herännyt huoli majoituskapasiteetista ja tapahtumapaikkojen puutteesta.

– Ei oota jouduttiin myymään heinäkuussa. Jos haluamme matkailuun kasvua, täytyy majoituskapasiteettiin ja lisäpalveluihin panostaa, muuten tilanne kääntyy meitä vastaan.

Pietilä tietää, että Kokkolalta on mennyt isoja valtakunnallisia tapahtumia sivu suun, koska majoituskapasiteettia tai tarpeeksi isoa tapahtumatilaa ei ole löytynyt.

– Puhutaan urheilukisoista ja valtakunnallisista juhlatilaisuuksista.

Pietilä seuraakin innolla kaupungissa käynnissä olevia projekteja, kuten hybridiareenaa ja Rautatientorille suunnitteltua kokonaisuutta. Investoinnit hyödyttävät myös matkailualaa. Hän huomauttaa, että matkailun kokonaisvaikutukset alueelle ovat laajat.

Vuonna 2019 välittömät matkailutulot Kokkolaan olivat 43,1 miljoonaa euroa, kun ne 2015 olivat 40,6 miljoonaa. Tämä selviää Kokkolan Matkailun teettämästä matkailutulo- ja työllisyysselvityksestä

– Isot voittajat ovat polttoaineen myynti ja vähittäiskauppa (20,4 miljoonaa euroa) ja majoitus- ja ravitsemistoiminta (18,3 miljoonaa euroa).

Selvityksestä kävi ilmi myös, että Kokkolassa kävi vuonna 2019 noin 366 000 suomalaista matkailijaa ja päiväkävijää.

– Päiväkävijöissä on potentiaalia. Seuraavalla kerralla heidät pitää saada viipymään pidempään.

Matkailun ”kipukohta” on myös kesäkuukausien ulkopuolinen aika.

– Kokkola on korostetusti merikaupunki ja tähtikohteet löytyvät meren ääreltä. Syys- ja talvikuukausille en näe muuta lääkettä kuin tapahtumien lisäämisen.

Pietilä ilahtuu aina, kun tapahtumajärjestäjät haluavat järjestää jotain sesongin ulkopuolella. Hän nostaa hyviksi esimerkeiksi Kokkolan Kinojuhlat ja SM-rallit.

– Ne toivat kaupunkiin isot määrät rahaa.

”Ei oota jouduttiin myymään heinäkuussa.

#