sunnuntai 4.12.2022 | 10:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kirjat keskiössä Keski-Pohjanmaan kirjamessuilla – Messuilla vieraina Kari Hotakainen, Esko Aho ja Petri Tamminen

Maria Store
Ke 10.11.2021 klo 11:00

Keski-Pohjanmaan ensimmäiset kirjamessut järjestetään tulevana lauantaina Tullipakkahuoneella.

Kirjailijavieraina ovat sellaiset tunnetut nimet kuin Kari Hotakainen, Esko Aho ja Petri Tamminen.

– Olen tosi tyytyväinen kattaukseen. Halusimme nimen, joka voisi kiinnostaa suurtakin yleisöä. On täysin Kujalan Erkin aktiivisen työn ansiota, että saimme Karin paikalle. Hän oli hyvin mielellään tulossa Kokkolaan, vaikka tekee kirjailijavierailuja harvoin, kertoo järjestäjäporukkaan kuuluva Anni Saari.

Petri Tamminen on Saaren henkilökohtainen suosikki ja hän vetää myös messujen yhteydessä järjestettävän kirjailijakoulutuksen.

Entinen pääministeri Esko Aho on ajankohtainen tämän kirjaan pohjautuvan Hullu vuosi 1991 -dokumentin tiimoilta. Dokumenttisarja julkaistiin alkusyksystä Ylellä.

Kirjailijahaastattelujen lisäksi messuilla on luvassa myös muuta keskusteluohjelmaa.

Saari harmittelee, että kirjailijakattaus on miespainotteinen. Hän olisi mielellään nähnyt joukossa naiskirjailijoitakin.

– Tuli puolivahingossa all male panel, mutta onneksi keskustelutilaisuuksissa on mukana naisiakin.

Vierailijamäärää ei haluttu kasvattaa, koska tapahtuma haluttiin tehdä niin pienesti, että sen pystyy varmasti järjestämään. Tapahtumaa on jo siirretty kahdesti, kolmatta kertaa ei sitä haluttu enää tehdä, tiukentuneesta koronatilanteesta huolimatta.

– Olimme varautuneet tähän ja koronatorjuntasuunnitelma tehtiin hyvissä ajoin. Paikalle tullaan maskit päällä ja vain terveenä, ohjeistaa Saari.

Koska tapahtuma haluttiin epävarmasta tilanteesta johtuen tehdä pienesti, jäi esimerkiksi alun perin suunniteltu lasten ja nuorten päivä toteuttamatta kokonaan. Ensi vuodeksi sitä kaavaillaan ja muutenkin tapahtumaa halutaan laajentaa.

– Kaksikielisyys kiinnostaa. Ruotsinkielisiä kirjailijoita olisi kiva saada mukaan.

Seuraavan tapahtuman taustalle toivotaan yhdistystä, koska sen kautta avustusten hakeminen on helpompaa.

Tullipakkahuoneella on lauantaina paikalla vajaat kolmekymmentä kustantamoa myymässä kirjoja. Isoista kustantamoista paikalla on esimerkiksi Otava.

– Mukana on myös paljon omakustannekirjailijoita. Heitä on maakunnassa paljon. Elävän kirjallisuuskulttuurin kannalta on hienoa, että ihmiset tekevät kirjoja itse.

Keski-Pohjanmaan kirjamessujen taustalla on työryhmä, joka syntyi vuonna 2019 Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahaston järjestämän Kulttuurifoorumin jälkimainingeissa. Järjestelyjen ydinryhmässä ovat mukana Anni Saari, Merja Kivineva, Hannu Kippo, Erkki Kujala ja Mia Myllymäki.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.

#