maanantai 29.11.2021 | 23:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto sai jatkoaikaa – Trullevin retkeilyreitin rakentaminen jatkuu ensi vuonna, uusi maisemalava on jo paikallaan

To 25.11.2021 klo 11:35 | päivitetty to 11:35

Ympäristöministeriö on myöntänyt Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto -hankkeelle jatkoaikaa 30.6.2022 asti. Hankkeen työt ovat hyvässä käynnissä ja jatkoaika mahdollistaa toimenpiteiden jatkumisen ensi vuoden puolella.

– Haimme hankkeelle jatkoaikaa, sillä vaikka hanke onkin päässyt hyvin käyntiin, paljon on vielä tehtävää. Meillä on ollut ongelmia materiaalien saannissa sekä viivästyksiä toimituksissa. Lisäksi kasvanut kysyntä ulkoilu- ja virkistysalueiden suunnittelussa viivästytti suunnitteluttamista. Samoja haasteita on ollut myös muilla kaupunkipuisto -hankkeilla ympäri Suomen. Hankkeen jatkuminen mahdollistaa kaikkien hankkeen käynnissä olevien toimenpiteiden valmistumisen, ja lisäksi pääsemme jatkoajan puitteissa laatimaan alueelle hoito- ja käyttösuunnitelmaa, hankekoordinaattori Rosanna Telaranta toteaatiedotteessa.

Trullevin retkeilyreitillä kunnostusyöt ovat vauhdissa. Kalasataman lintutornin portaita on loivennettu sekä alueelle on rakennettu uusi maisemalava. Eniten tekemistä on vielä opasteiden asentamisen, reittirakentamisen ja kalustamisen osalta.

Trullevissa reittirakentamista tehdään tänä vuonna niin pitkälle kuin säät sallivat, mutta osa reitin rakentamisesta jää ensi keväälle. Keväällä saadaan asennettua myös reitille tehtävien levähdyspaikkojen pöydät ja penkit.

Tavoitteena on koko Trullevin retkeilyreitin valmistuminen vuoden 2022 aikana. Trullevin reitin osalta tarkoituksena on jatkaa reitin kunnostamista myös kaupunkiin päin kansallisen kaupunkipuiston ja hankealueen ulkopuolelle. Kaupunki on varannut kunnostusta varten oman rahoituksen.

Hankkeen jatko mahdollistaa esteettömyyskartoituksen Trullevin retkeilyreitille reitin valmistuttua. Esteettömyyskartoituksen avulla voimme tarjota käyttäjille tarvittavaa etukäteistietoa reitistä ja helpottaa luontoretken suunnittelua. Lisäksi voimme parantaa alueen viitoituksia ja opasteita esteettömyyssymbolein.

Reittien kunnostamisen ja opasteiden asentamisen ohella tehtävälistalla on luonnonhoitotöitä, kuten rantaniittyjen laiduntamiseen liittyvää valmistelua sekä liito-oravapönttöjen asentamista maastoon.

Kaupunkipuiston alueelle tuotettavista virtuaali- ja elämysopasteista Suntin varren kierros alkaa olla hyvällä mallilla, mutta Trullevin opasteissa riittää edelleen tehtävää.

Kaupungin alueelle tulevat reittimerkinnät on tilattu ja tavoitteena on päästä asentamaan niitä vielä tämän vuoden puolella. Kansallisen kaupunkipuiston pääopasteisiin tehdään vielä viimeisiä muutoksia, ennen kuin ne saadaan painoon ja niitä päästään asentamaan.

Hankkeen tuella aloitetaan ensi vuonna Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston hoito – ja käyttösuunnitelman laatiminen. Hoito- ja käyttösuunnitelma ohjaa alueen suunnittelua, kuten kaavoitusta, viherrakentamista, rakentamista sekä katusuunnittelua. Suunnitelma edistää kansallisen kaupunkipuiston hoitoa vaalimalla sen luonto- ja kulttuuriperintö arvoja. Samalla suunnitelma edistää alueen matkailullisten vetovoimatekijöiden säilyvyyttä sekä parantamista.

Kokkolan kaupunki osallistaa päättäjiä, yrityksiä, yhteisöjä ja asukkaita mukaan hoito- ja käyttösuunnitelman suunnitteluprosessiin.

#