sunnuntai 4.12.2022 | 11:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sari Yli-Hukan luontokolumni: Luonto luo turvaa

Sari Yli-Hukka
Ke 2.3.2022 klo 16:00

Viime viikkojen tapahtumat ovat jälleen koskettaneet ja saaneet meidät etsimään ympärillemme turvallisuuden tunnetta ja tekemistä, jonka äärellä mielemme äänet voivat rauhoittua.

Maailman murheet jäivät Märaskäriin viime lauantaina, kun lähdimme ystävieni kanssa kevätauringon häikäisevässä paisteessa hiihtämään. Mantereelta lähdettäessä otimme kiintopisteeksi kaukana horisontissa siintävän punavalkoisen majakan.

Suurimman osan hiihtomatkasta kuljimme keskittyneesti ja täysin hiljaa hymyillen, nauttien auringonsäteistä ja purevasta pohjoistuulesta kasvoilla. Seikkailuissa katoaa usein eräänlainen todellisuuden tuntu. Sitä pysähtyy havainnoimaan omaa luontokokemustaan ja ympäristöään kuin uudelleen ja keskittyen, kuinka asettaa seuraavat askeleensa.

Seikkailuissa luonto ikään kuin pakottaa kulkijansa hiljentymään ja keskittymään hetkeen. Se vaatii kulkijaltaan asian äärelle asettumista. Ja juuri näinä hetkinä ymmärrän, miksi minä kuin monet muut meistä hakeutuvat luonnon äärelle niin tavallisena päivänä kuin niinä päivinä, joina etsimme turvaa hiljentyäksemme ja irrottautuaksemme todellisuudesta.

Kesäinen Tankar on minulle tuttu lapsuudestani. Se on Kokkolan tunnetuin matkailukohde ja suurin osa meistä on matkannut sinne edes kerran elämässään. Talvinen Tankar oli kokemuksena hyvin erilainen. Saari on saanut pehmeän nutturan lumesta ja jäästä. Kuinka erilaiselta kesän lukuisat kivikkoiset katajapensaiden reunustamat polut, suuret kalliot, rantoja kiertävät harmaat laiturit ja kaikki rakennukset näyttävätkään.

Pienetkin saaren tuhansista yksityiskohdista ovat kuin pumpulissa, ja saaren ääriviivat ovat kadonneet jäiden ympäröidessä sen. Hiljainen saari on hiljaisempi. Ilmassa eivät lentele majakkaa kiertävät sadat pääskyset ja aamuyössä kirkuvat lokit. Laiturit ovat veneistä ja ihmisistä autiot. Talvinen seikkailu saaren ympäri on taianomainen ja tunnen, miten irrottaudun todellisuudesta.

16 kilometrin mittainen seikkailu sulatti kolmen kulkijan mielet murheista ja tarjosi yhden elämäni upeimmista luontokokemuksista. Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs: Kokkolasta löytyy seikkailtavia kohteita meille jokaiselle. Tärkeintä on vain lähteä rohkeasti ja katsoa mitä päivä tuo tullessaan.

Kirjoittaja on kokkolalainen ulkoilmasielu, jonka elämäntapana on ympärivuotinen seikkailu. Sarin sydän sykkii rannikolle, merelle ja havunvirheille metsille.

”Talvinen seikkailu saaren ympäri on taianomainen...

#