sunnuntai 4.12.2022 | 09:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Itkevä pääministeri ei ole huono

Outi Airola
Ke 27.4.2022 klo 13:30

Keskustelin puhelimessa ahkeran lukijamme kanssa, joka lopuksi otti kantaa pääministeri Sanna Marinin kyynelehtimiseen. Marinilla oli IS:n haastattelun mukaan tullut kyynel silmään, kun hän oli puhunut Ukrainan sodasta ja Venäjän toiminnasta. Lukija oli sitä mieltä, että tällainen itkevä pääministeri ei ole kelvollinen hoitamaan Suomen asioita.

Harvoin kimpaannun tavallisille lukijoille, mutta nyt keitti yli. Puolustin Marinia sävyyn, joka yllätti itsenikin. Meillä on Suomessa ollut kolmisen vuotta pääministeri, joka ei ole päässyt helpolla. Hänen virkakautensa osuu yhteen rauhan ajan hankalimmista. On ollut pandemiat, sodat, koronavaalit, sotet, natot, lakot ja vaikka mitä. Olen ihmetellyt tämän nuoren naisen kestävyyttä ja kanttia ja ollut samalla ylpeä maastamme, jossa ihminen voi vaatimattomista oloista nousta kansakunnan kaapin päälle, vieläpä nahkatakki niskassaan.

Ei ole mitään väliä sillä, mitä puoluetta Marin edustaa. Hän olisi yhtä hyvä pääministeri missä tahansa puolueessa. Joillain ihmisillä on poikkeuksellinen paineensietokyky sekä kyky löytää asioista olennainen. Heillä on kyky kertoa näkemyksensä niin, että muutkin sen ymmärtävät ja kyky löytää kiistatilanteissa keskitie, jota kaikki voivat kulkea. Näillä ihmisillä on myös tunteet, jotka joskus vyöryvät ulos itkuna, nauruna tai vihanpuuskana. Tunteet eivät tee heitä heikoiksi, päinvastoin.

Vappu on ollut itselleni aina tärkeä päivä, jolloin voi miettiä sitä, miten hienon maan menneet sukupolvet ovat kyenneet meille vaikeissa oloissa luomaan. On lapsilisät, päivähoidot, peruskoulut, eläkkeet, sairauslomat, työttömyyskorvaukset. Ne luotiin, vaikka sen ajan Suomi oli jakautunut vähintään kahteen leiriin. Hatunnosto kaikille niille ministereille ja kanistereille, jotka ovat henkilökohtaisilla kyvyillään kyenneet ennen ja nyt yhteistyöhön – joko itkun kanssa tai ilman.

outi.airola@kpk.fi

”Heillä on kyky kertoa näkemyksensä niin, että muutkin sen ymmärtävät ja kyky löytää kiistatilanteissa keskitie, jota kaikki voivat kulkea. Näillä ihmisillä on myös tunteet, jotka joskus vyöryvät ulos.

#