keskiviikko 25.5.2022 | 22:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

TIERin operoimat sähköpotkulaudat ovat herättäneet kaupunkilaisissa monenlaisia kysymyksiä – Palautetta on tullut esimerkiksi lautojen käyttöalueesta, myös ikäraja on puhututtanut

Sini Sulkakoski
Ke 11.5.2022 klo 12:00

Vapun jälkeisellä viikolla Kokkolaan rantautui 500 sähköpotkulautaa.

– Haluamme keskustella kaupunkilaisten kanssa avoimesti sähköpotkulautojemme tuomista mahdollisuuksista, mutta myös haasteista, toteaa TIERin toiminnan paikallinen manageri Tommi Mäki.

Mäki kertoo joidenkin palautteiden liittyen siihen, miksi palvelu toimii lähinnä ydinkeskustan alueella.

– Se liittyy TIERin operoinnin malliin. Alueet missä toimimme, vaativat aina tietyn lautamäärän, jotta operointi alueella on riittävä. Haluamme edetä askel kerrallaan katsoen, mihin alueille sähköpotkulaudoilla on kysyntää. Tämä alue päivittyy jatkuvasti.

Sähköpotkulaudat toimivat puhelinapplikaation määräämällä tietyllä alueella. Sähköpotkulaudalla on kuitenkin mahdollisuus ajaa applikaation toiminta-alueen ulkopuolelle, mutta toiminta-alueen ulkopuolisesta pysäköinnistä veloitetaan sakkomaksu.

– Myös sähköpotkulautojen sallivilla alueilla on pysäköintikieltoalueita erikseen. Tämmöiset alueet ovat kriittiset kulkuväylät, tietyt puistot sekä hautausmaa-alueet.

TIERin applikaatiossa Kokkolan kielletyt pysäköintialueet ovat tällä hetkellä Prisman liikenneympyrän ja alikulun alueet, Suntin reunat sekä paloaseman alue.

– Reagoimme nopealla aikataululla, kun saamme tietää haasteita pysäköintiin liittyen.

Kokkolaan tulleiden mintun värisien TIERin sähköpotkulautojen käyttäjien ikäraja on 18 vuotta.

– Sähköpotkulaudan käyttäjän tulee olla täysi-ikäinen. Asiaa ei voi kiertää esimerkiksi siten, että täysi-ikäinen maksaa alaikäiselle maksukortillaan palvelun käyttöön. Nämä asiat lukevat TIERin sähköpotkulautojen käyttöehdoissa, joita käyttäjä on sitoutunut noudattamaan.

TIERin sähköpotkulaudat kulkevat noin 18–25 km/h, mutta niihin on mahdollista tehdä paikallisia nopeusrajoituksia. Tällaisia alueita ei TIERin applikaation mukaan Kokkolassa tällä hetkellä ole.

– Katsomme ensimmäisten viikkojen aikana, minkälaisille mahdollisille rajoituksille Kokkolassa on tarve.

TIERin sähköpotkulautoja huoltaa ja operoi kymmenen henkeä. Jos sähköpotkulauta on ollut 48 tuntia käyttämättömänä samassa paikassa, henkilökunta noutaa laudan siitä pois.

Kokkolalaisia on myös mietityttänyt, kuka korvaa pysäköidyn, ilkivaltaa kohdanneen sähköpotkulaudan.

– Nämä asiat selvittää aina poliisi. Tarkkaa prosessia en voi kertoa kuinka tällaiset ilkivaltateot lähdetään selvittämään, mutta esimerkiksi Vaasassa sähköpotkulautoihin kohdistunut ilkivalta on saatu melko hyvin selvitettyä.

Sähköpotkulautojen lisäksi Kokkolan katukuvaan on saapunut myös viisi keltaista riksataksia.

– Biketaxit kulkevat aluksi toukokuussa viikonloppuisin, ja kesäkuun alkupuolella ihan arkenakin, kertoo Biketaxi Jyväskylä Oy:n yrittäjä Anne Muukkonen.

Riksataksit työllistävät tällä hetkellä neljä työntekijää.

– Ajamme noin neljän kilometrin säteellä keskustan ympärillä. Riksataksin onnistuu saamaan etukäteen tilaamalla, mutta kyytiin voi hypätä ihan lennosta.

”Asiaa ei voi kiertää esimerkiksi siten, että täysi-ikäinen maksaa alaikäiselle maksukortillaan palvelun käyttöön.

#