keskiviikko 25.5.2022 | 22:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sydänyhdistyksen pitkäaikainen aktiivi Raili Wennman palkittiin Suomen Valkoisen Ruusun l luokan mitalilla: "Tämä oli todella suuri yllätys!"

Sini Sulkakoski
Ke 11.5.2022 klo 11:30

Tasavallan presidentti on Keski-Pohjanmaan Sydänpiirin esityksestä myöntänyt Suomen Valkoisen Ruusun l luokan mitalin kokkolalaiselle Raili Wennmanille.

– Tämä oli todella suuri yllätys kaikin puolin! En odottanut saavani tällaista tunnustusta, ja hirveän hyvältähän tämä tuntuu, toteaa tiistaina Keski-Pohjanmaan Sydänpiirin ja Kokkolan Sydänyhdistyksen tiloissa palkittu yhdistysaktiivi Raili Wennman.

– Ei ole toista Railia ole koko pohjoisella sydänpiirin alueella, toteaa Keski-Pohjanmaan Sydänpiirin puheenjohtaja Kaija Jestoi juhlapuheessaan.

Wennman on toiminut lähes koko aikuisikänsä erilaisissa sydänsairauksia ja niiden ehkäisemistä koskevissa luottamustehtävissä. Aivan alkujaan sydänasioiden pariin Wennman hakeutui oman miehen sairastumisen myötä.

– Mieheni sairastui sydänsairauteen vuonna 1971 ollessaan 40-vuotias. Sydänsairauksista ei silloin tiedetty yhtä paljon, kuin tänä päivänä. Näiden asioiden yhteydessä satuimme silloin kohtaamaan Vaasasta kotoisin olleen kuntohoitajan, joka kertoi, että Vaasassa toimi Sydännaiset-yhdistys. Hän silloin ehdotti, että pitäisikö Kokkolaan alkaa touhuamaan omaa samankaltaista yhdistystä, ja innostuin asiasta heti!

Wennman on ollut perustamassa Kokkolan Sydännaisia vuonna 1971 ja toiminut vetäjänä 1974 alkaen.

Kokkolan Sydänyhdistyksen hallituksessa Wennman on ollut sen perustamisvuodesta 1973 alkaen, ja jo ennen virallista perustamista yhdistyksen valmistelutehtävissä.

Lisäksi Wennman on toiminut kahden opintokerhon- sekä sydänleikattujen kerhon vetäjänä, sydännuorten avustamistehtävissä sekä vertaisveturina.

Yhdistystoiminta on antanut Wennmanille paljon. Vuosiin on mahtunut paljon niin suruja, mutta myös iloja.

– Olen saanut yhdistystoiminnan myötä paljon hyviä ystäviä, eli kirjaimellisesti tässä tapauksessa sydänystäviä! Minulla ei koskaan ole ollut tunnetta, että minun pitäisi tehdä näitä asioita väkisin, vaan se on ollut luonnollista halua auttaa ja olla tukena. Tärkeää on huolehtia itsestään, muista sekä terveydestä.

”Tärkeää on huolehtia itsestään, muista sekä terveydestä.

#