keskiviikko 25.5.2022 | 22:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Harmonikka soi vihdoin! – Kokkolan Talviharmonikka käynnistyy ensi tiistaina

Maria Store
Ke 11.5.2022 klo 14:00

Kokkolan Talviharmonikka siirtyi koronatilanteen vuoksi helmikuulta keväiseen ajankohtaan toukokuun puoliväliin.

– Takatalvelta toukokuu tosin vielä tuntuu, ainakin sään perusteella, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Raimo Vertainen naureskellen.

Hieman lämpimämmistä keleistä otetaan kuitenkin kaikki ilo irti, sillä festivaaliviikon konsertteja viedään nyt ensimmäistä kertaa kesäkahviloihin ja -ravintoloihin.

Kahvila Sahassa konsertoivat 20.5. Stratovariuksen solistina tutuksi tullut Timo Kotipelto, kitaristi Roope Riihijärvi ja Kokkolassakin opiskellut haitaristi Toni Perttula.

22.5. harmonikkamusiikki soi Öjan Brygganin kesäkauden avauksessa, kun laiturilla musisoivat K30-orkesterin jazzkombo. Runoja lausuu Helikat.

K30-orkesterin jazzkombo esiintyy myös 27.5. Mustakarilla. Lisäksi kuullaan Stefanie Tuurnan ja Mercedes Krapovickasin muodostaman duon esittämänä argentiinalaista tangoa.

Kokkolan Talviharmonikka käynnistyy 17.5. perinteisellä Nuorten virtuoosien irrottelulla konservatoriolla. Konserttiin ei ole pääsymaksua, mutta vapaaehtoiset maksut lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, Ukrainan lasten hyväksi.

Konsertissa kuullaan myös useita ukrainalaisia kappaleita. Ukrainalaista musiikkia kuullaan myös festivaaliviikon päättävässä luentotilaisuudessa Suomi & Venäjä - Koko tarina.

– Kirjailija Arvo Tuomisen luentoa on siirretty nyt kaksi kertaa ja aihe on entistä polttavampi. Luennolla käydään läpi Suomen ja Venäjän yli tuhatvuotista historiaa. Duo Balalaitari soittaa tilaisuudessa ukrainalaista musiikkia.

Festivaaliviikon suurin tapahtuma on Guardia Nuevan 20-vuotisjuhlakonsertti jäähallissa. Solisteiksi saapuvat Arja Koriseva, Jarkko Ahola, Teemu Roivainen ja Jepa Lambert.

Perinteisesti festivaaliviikolla nostetaan esiin myös paikallista historiaa. Tällä kertaa järjestetään opastus Fredrik ja Anna Draken kotiin (18.5.).

– He soittivat ahkerasti ja kodista löytyy monta metriä nuotteja sekä partituureja.

Opastuksen jälkeen Markku Lepistö ja Ilpo Laspas esiintyvät salonkikonsertissa Roosin talolla ja soittavat Martin Paulin musiikkia. Paulia pidetään ensimmäisenä suomalaisena ammattimaisesti konsertoineena harmonikansoittajana.

– Hän esiintyi Kokkolassa Emile Draken ravintolassa vuonna 1885. Lepistö ja Laspas soittavat konsertissa Paulin tuolloin esittämää musiikkia.

Tallarin ja Riitta Kossin konsertti 25.5. on omistettu amerikansuomalaiselle ”harmonikan prinsessalle” Viola Turpeiselle. Turpeinen oli tiettävästi maailman ensimmäinen harmonikkasoololevytyksiä taltioinut nainen.

Festivaaliviikon aikana järjestetään myös perinteiseen tapaan lastenkonsertteja ja vieraillaan musisoimassa palvelutaloissa.

”Kirjailija Arvo Tuomisen luentoa on siirretty nyt kaksi kertaa ja aihe on entistä polttavampi.

#