keskiviikko 17.8.2022 | 10:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Suntia kierretään kahdeksannen kerran – Kokkolan ultrajuoksu on myös vuorokaudenjuoksun virallinen SM-kilpailu: "Ultrajuoksussa on tärkeää, että huolto pelaa"

Seppo Järvelä
Ke 18.5.2022 klo 15:00

Viikonloppuna Suntin rannoilla järjestettävä Kokkola Ultra Run kiinnostaa rajojaan etsiviä juoksijoita.

– Ilmoittautuneita on 64, joista 23 osallistuu vuorokaudenjuoksuun, West Coast Ultra Runnersin Fredrik Olaussen kertoo.

Lähtö on lauantaina puolenpäivän aikaan urheilutalon luota. Kuuden tunnin juoksuun osallistuvat päättävät urakkansa lauantaina iltakuuden aikaan. 12 tunnin ajan Suntia kiertävät ovat maalissa puolenyön aikaan.

Kokkolan kilpailun arvo nousee edellisvuosiin verrattuna. Kilpailu on nyt virallinen vuorokaudenjuoksun SM-kilpailu. Tuloksiin huomioidaan niiden juoksijoiden tulokset, jotka ovat hankkineet Suomen Urheiluliiton kilpailulisenssin.

Naisten 24 tunnin suosikit löytyvät Kokkolan seuroista. West Coast Ultra Runnersiin siirtynyt tamperelainen Marianne Mäkinen juoksi vuosi sitten Kokkolassa 265 kierrosta, eli 229,623 kilometriä. Gamlakarleby IF:n Annakaisa Marjokorven tulos oli 196,088 kilometriä.

Miesten kilpailun ennakkosuosikki on kontiolahtelainen ultrajuoksuseura Sisua edustava Jari Soikkeli. Hän juoksi voimassa olevan Suomen ennätyksen 253,900 kilometriä kesällä 2020.

Toinen ennakkosuosikki on Soikkelin seurakaveri Tomi Ronkainen, joka kiersi Suntin 864,2 metrin lenkin vuosi sitten 279 kertaa. Kilometrejä jäi taakse kaikkiaan 241,715.

Miesten kilpailussa on mukana myös kokkolalaiseen ultrajuoksuseuraan liittynyt Ville Niemenmaa. Hän sijoittui vuosi sitten miesten sarjassa toiseksi 216,366 kilometrillä.

Kansainvälistä väriä kilpailuun tuovat Virosta, Norjasta ja Ruotsista saapuvat osallistujat.

KokkolalainenEmma Paananen lähtee innolla kiertämään Suntin rantoja.

– Osallistuin Kokkolan ultrajuoksuun ensimmäistä kertaa vuosi sitten. Lauantaina tavoitteenani on juosta kuusi tuntia ja päästä maaliin, Paananen sanoo.

Neljä vuotta Kokkolassa asunut Emma Paananen innostui lenkkeilemään omaksi ilokseen. Juoksuharrastusta on takana 14 vuotta.

– Huomasin, että jaksan juosta pitkään ja osallistuin pariin maratonkilpailuun.

Nykyisin Paananen lenkkeilee viisi kertaa viikossa, joista yksi on pidempi lenkki. Hän käy myös kuntosalilla ja harrastaa avantouintia.

Paananen lenkkeilee paljon yksin, mutta myös seuransa West Coast Ultra Runnersin muiden juoksijoiden kanssa.

Suntin rantoja kiertävää 864,2 metrin lenkkiä Paananen pitää hyvänä.

– Reitti on tasainen, eikä mutkia juuri huomaa. Ultrajuoksussa on tärkeää, että huolto pelaa. Täällä on koko ajan ruokaa ja juomaa saatavana.

Juoksemisesta Emma Paananen kertoo saavansa hyvän olon.

”Reitti on tasainen, eikä mutkia huomaa. Ultrajuoksussa on tärkeää, että huolto pelaa. Täällä on koko ajan ruokaa ja juomaa saatavana.

#