lauantai 10.12.2022 | 07:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Aina löytyy syitä, miksi EI

Outi Airola
Ke 25.5.2022 klo 11:00

Olen seurannut surullisena skeittaajien talvimurheita: ei ole paikkaa lajin harrastamiseen. Kaupunki on rakentanut kiitettävästi skeittiramppeja, mutta talviolosuhteet puuttuvat. Maassa, jossa talvi kestää kahdeksan kuukautta, se on ongelma.

Kun kristillisdemokraattien valtuustoryhmän aloite asiasta lähti valmisteluun, lopputuloksesta tuli surullinen: liuta syitä, miksi asia ei onnistu. Olisihan toki halli löydettävissä, mutta rahaa pitäisi löytyä. Pitäisi palkata työntekijä, plaa plaa ja plaa. Yhtäkkiä puhutaan megaluokan asiasta.

Toivon, että mallia haettaisiin vaíkka Tampereelta. Siellä kaupungin ulkopuolella sijaitsevasta skeittihallista on muodostunut nuorten suosima vapaa-ajanviettopaikka. Sinne työllistetään nuoria, jotka pyörittävät kahviota, järjestävät tuoleja illan musiikkikeikkoja varten ja rakentavat skeittiramppeja. Paikassa pyörii kymmeniä nuoria aikuisia ja pitkä liuta alaikäisiä skeittareita. Tampereella kaupungin nuorisopalvelut oli lyönyt viisaat päänsä yhteen kaupungin työllisyyspalvelujen kanssa ja lopputulos oli häkellyttävän hieno.

Siitä on ehkä kymmenisen vuotta, kun Kokkolaan perustettiin Kokkolan Rullalautailijat-yhdistys. Omia perillisiä oli mukana, siksi muistan kuvion hyvin. Iltavalvojaksi palkattiin työtön skeittari, joka yhdistyksen kautta oli käytännössä ilmainen työntekijä: yhdistys voi saada 100-prosenttisen palkkatuen työttömän palkkaukseen. Homma toimi vuosia, kunnes aktiivit muuttivat pois paikkakunnalta.

Nyt tällaisia keinoja kehiin, vanhemmat ja virkamiehet! Palaveri pystyyn ja menoksi! Nuoret eivät ole nuoria kovin montaa vuotta. Moposuoraa ja skeittihallia ei voi odotuttaa vuositolkulla. Mikä kuva nuorille jää kotikaupungista, jossa eteen ladotaan aina liuta esteitä, miksi joku asia EI onnistu?

outi.airola@hillagroup.fi

”... kaupungin nuorisopalvelut oli lyönyt viisaat päänsä yhteen kaupungin työllisyyspalvelujen kanssa ja lopputulos oli hieno.

#