sunnuntai 4.12.2022 | 10:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Leikitäänkö rosvoa ja poliisia?

Ke 25.5.2022 klo 16:00

Yksi Los Angelesin erikoisuuksista ovat moottoriteillä tapahtuvat takaa-ajot, jotka televisioidaan suorana lähetyksenä kaikilla paikalliskanavilla. Uutislähetys ja muut ohjelmat katkaistaan, kun kansa haluaa tapittaa oikeaa tosi-tv-spektaakkelia, jonka kulku ja loppu selviävät vain katsomalla.

Kanavien uutishelikopterit kuvaavat takaa-ajoa. Kopterissa oleva toimittaja sekä kollegat studiossa toimivat selostajina.

Tarinan alku on aina sama. Rikoksesta epäilty ei pysähdy poliisin pyynnöstä huolimatta, vaan lähtee epätoivoiselle pakomatkalle. Sen mahdollistavat kaupunkia halkovat moottoritiet, joita on satoja kilometrejä. Niillä voi ajaa ruuhka-aikojen ulkopuolella kovaa. Suurin osa takaa-ajoista tapahtuukin myöhään illalla ja yöllä.

Takaa-ajojen suorasta televisioinnista tuli urheilutapahtumiin verrattava spektaakkeli, kun entinen jenkkifutistähti O.J. Simpson lähti pakomatkalle kuuluisalla Ford Broncollaan 1994. Häntä syytettiin entisen vaimonsa ja tämän miespuolisen ystävän murhista.

”Spike strips” eli piikkimatto ja ”pit manouver”, jossa poliisi pysäyttää pakoauton törmäämällä siihen, ovat rikastuttaneet sanavarastoa takaa-ajoja katsomalla. Molempien taktiikoiden käyttö vaatii kuitenkin tarkkaa harkintaa. Toisinaan mukana on myös poliisikoira taltuttamassa hurjastelijaa, kun tämä saadaan pysähtymään ja tulemaan ulos autostaan.

Jos takaa-ajo siirtyy kaduille ja sivuteille, ihmisiä kerääntyy tien varrelle hurraamaan, ottamaan selfie-kuvia ajajan kanssa tai heittämään rauhanhäiritsijää pulloilla tai muilla esineillä. Yhden pakomatkan aikana pankkirosvot heittivät seteleitä autosta, joka aiheutti ryntäyksen reitin varrelle. Siitäkin huolimatta, että ilmainen raha oli palautettava.

Viimeksi näkemässäni takaa-ajossa katsojat yrittivät auttaa poliisia hakkaamalla pakoautoa ja heittämällä sitä tölkeillä. Kuljettaja nimittäin ajoi välillä matelemalla, pysähtyi keskelle tietä, tuli ulos autosta ja muodosti käsillään pistoolin etusormi ojossa ja ”ampui” poliiseja kohti.

Hän palasi aina autoonsa ja jatkoi ajamista. Tätä tapahtui kerta toisensa jälkeen. Samalla poliisi yritti häätää sivullisia pois tapahtumien keskipisteestä, sillä epäilty saattoi olla aseistettu.

Viimein poliisi otti järeät aseet käyttöön. Paikalle saatiin kaksi panssariajoneuvoa. Toinen ajoi pysähtyneen auton etupuolelle, toinen taakse, joten epäilty oli motissa.

Miksi epäillyt ryhtyvät leikkimään rosvoa ja poliisia vaarantaen lukuisia ihmishenkiä? Siihen ei kukaan ole osannut vastata. Kenties heillä ei ole mitään menetettävää, he kuvittelevat pääsevänsä pakoon, ovat huumeiden ja/tai alkoholin vaikutuksen alaisina tai janoavat kuuluisuutta. Mutta pakomatkaan ryhtyneiden nimiä ei koskaan julkisteta, joten heitä ei muisteta, ainoastaan heidän tekonsa.

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja on Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Jos takaa-ajo siirtyy kaduille ja sivuteille, ihmisiä kerääntyy tien varrelle hurraamaan, ottamaan selfie-kuvia ajajan kanssa tai heittämään rauhanhäiritsijää pulloilla tai muilla esineillä.

#