maanantai 4.7.2022 | 00:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Outi Airolan pääkirjoitus: Kaikkea muuta kuin kumileimasin

Outi Airola outi.airola@hillagroup.fi
Ke 8.6.2022 klo 11:20

Kokkolan uudet päättäjät ovat ottaneet roolinsa hyvin haltuun. Enää ei mene läpi se, mitä virkamieskunta on miettinyt ja esittänyt. Nyt halutaan kyseenalaistaa, palauttaa, pohtia ja vaikuttaa. Aivan kuten päättäjien tuleekin tehdä. Takana ovat siis ajat, jolloin jutun saattoi kirjoittaa valmiiksi jo ennen kaupunginhallituksen kokousta. Asiat menivät useimmiten esityksen mukaan. Nyt äänestetään ja ollaan montaa mieltä. Se on hyvä asia.

Maanantain kokouksessa Anttilan kiinteistön asemakaavamuutos ei lähtenyt vielä myllytykseen, vaan palautui valmisteluun. Media sai siis nielaista takaisin jo osin ulos työnnetyt purku-uutisensa. Vanhan vesitornin päätymisestä huutokauppaan kirjoitin itsekin jo pari viikkoa sitten. Sepäs ei käynytkään päättäjille. Upea torni halutaan pitää vielä kaupungin hallussa.

Jännittäväksi meni myös Kalastajaintorpan huutokauppa. Kuviosta käytiin peräti kaksi äänestystä. Luultavasti paras voitti: vanha rakennus siirtyy elokuvaporukan haltuun. Hienoa, että kaupunki noudatti tekemäänsä strategiaa, jossa musiikki ja elokuvat ovat yksi kulmakivi.

Tervehdin suurella ilolla tätä päättäjien reipasta esiinmarssia. Kun päättäjät ovat kriittisiä ja hereillä, on vaarana, että kaupunkilainenkin innostuu päätöksenteosta. Sepäs olisikin: kunnon kaupunkidemokratiaa. Mielipidesivut täyttyvät, vaaliuurnille rynnitään kyynärpäätaktiikkaa käyttäen ja kaiket illat syynätään, mihin kaupungin veroroposet uppoavat. Huh huh! Paluu 1970-luvulle. Erona vain se, että mielipide-erot eivät tunnu enää noudattelevan puoluerajoja. Sekin on hyvä.

”Kun päättäjät ovat kriittisiä ja hereillä, on vaarana, että kaupunkilainenkin innostuu päätöksenteosta. Sepäs olisikin: kunnon kaupunkidemokratiaa.

#