sunnuntai 3.7.2022 | 22:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaarlelan VPK käynnisti projektin muonahuollon kehittämiseksi Kalajoen maastopalossa saatujen kokemuksien perusteella

Sini Sulkakoski
Ke 15.6.2022 klo 10:25

Hankkeessa syntyi uudenlainen innovaatio, jonka myötä turvallinen ja hygieeninen ruoanvalmistus maasto-olosuhteissa ilman ulkopuolisia virtalähteitä on mahdollista.

– Olimme miettineet vastaavanlaista vaunua jo aikaisemminkin, mutta Kalajoen maastopalo ikään kuin sysäsi ajatuksen käytännöksi, kertoo Teemu Herlevi, yksi Kaarlelan VPK:n yksikönjohtajista.

– Osaltaan projektin alulle laittamista auttoi lisäksi se, kun saimme paikalliselta vakuutusyhtiöltä rahalahjoituksen tekemästämme hyvästä työstä Kalajoella.

Muonitusvaunu toimii kenttäolosuhteissa valmistus-, lämmitys- ja jakelukeittiönä.

– Halusimme, että muonitusvaunu tulee olemaan mahdollisimman monikäyttöinen.

Muonitusvaunun työryhmä koostui Kaarlelan VPK:n omasta henkilöstöstä, joka on rakentunut sen samoin talkoovoimin.

– Rupesimme suunnittelemaan ja kartoittamaan, mitä tällaisesta tulisi ehdottomasti löytyä. Suunnittelutyön ohessa alkoi myös varainkeruu ja yhteistyökumppaneiden haku.

- Muonitusvaunun varustukseen kuuluu sähköllä toimiva painekeitin, kaasuliesi, jääkaappi ja pakastin, listaa Kaarlelan VPK:n yksikönjohtaja Teemu Herlevi.
Sini Sulkakoski

Muonitusvaunu toimii kaasulla, akuilla ja aggregaateilla. Muonitusvaunun varustukseen kuuluu sähköllä toimiva painekeitin, kaasuliesi, jääkaappi ja pakastin. Muonitusvaunussa mahtuu työskentelemään samanaikaisesti neljä henkilöä.

Herlevi kertoo, että ruoasta riippuen muonitusvaunusta on suunniteltu saatavan ulos 200 annosta tunnissa. Muonitusvaunussa on huomioitu 72 tunnin huoltovarmuus.

– Akuston ja aggregaattien kesto on kolme päivää, mutta esimerkiksi akkujahan voi ladata paikanpäällä. Kaikki muonitusvaunussa käytetty laitteisto on hyväksytyt ja tarkistettu ammattilaisten toimesta.

Kaarlelan VPK:n sopimuspalokuntalaiset Joni Määttälä ja Mika Eklund kertovat muonitusvaunussa olevan automaattinen järjestelmä, johon kirjautuu esimerkiksi muonitusvaunuun syötetyn virran määrä. Järjestelmän kautta pystyy etänä säätämään myös muonitusvaunun valoja ja pistorasioita, sekä seurata kylmälaitevalvontaa.

– Tiedot tallentuvat pilvipalvelimelle, jossa se säilyy vuosia.

Määttälä ja Eklund olivat mukana viime kesäisessä Kalajoen tulipalossa vesihuoltotehtävissä.

– Hälytystehtävissä on tärkeää, että pelastushenkilöstö pääsee syömään turvallisesti tehtyä ja lämmitettyä ruokaa. Yhtään pelastajaa ei ole varaa menettää esimerkiksi ruokamyrkytyksien takia.

Herlevi toteaa, että vastaavanlaista muonitusvaunua ei Suomessa ennestään ole.

– Ainakaan me emme ole siitä tietoisia, jos on. Paljon jouduimme tekemään omia ratkaisuja, kun ei ollut mallia, mistä ottaa.

Muonitusvaunu on kuusi metriä pitkä, ja leveydeltään ja korkeudeltaan pari metrinen. Ruokailuja varten mukana kulkevat myös teltta, pöydät ja tuolit.

– Kaikkinensa muonitusperävaunun rakentamiseen on mennyt 900 työtuntia ja varainhankintaan yli 300 tuntia.

Muonitusvaunu on päässyt tositoimiin jo yhden hälytysruokailun verran.
Sini Sulkakoski

Upouusi muonitusvaunu on päässyt tositoimiin jo yhden hälytysruokailun verran. Kokonaisuudessaan Herlevi kertoo rakennusprojektin edenneen suunnitelmien mukaisesti.

– Tähän ei ole laitettu euroakaan yhteiskunnan rahaa. Tämä on syntynyt täysin oman varainhankinnan ja yhteistyökumppaneiden tukemana sekä Kaarlelan VPK:n rakentamana, josta kuuluukin kiitos kaikille projektissa mukana olleille. Koen, että tämä on konkreettinen osoitus sellaisesta yhteishengestä, kun halutaan toimia kaikkien yhteisen hyvän eteen.

”Hälytys-tehtävissä on tärkeää, että pelastushenkilöstö pääsee syömään turvallisesti tehtyä ja lämmitettyä ruokaa.

#