maanantai 4.7.2022 | 00:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaarlelan kirkon julkisivu-urakka on pysynyt aikataulussa, ja sen on määrä valmistua lokakuun loppuun mennessä

Sini Sulkakoski
Ke 22.6.2022 klo 09:20 | päivitetty ke 11:39

– Kaikki on sujunut hyvin, mutta pieniä yllätyksiäkin on tullut. Kuitenkin tällä hetkellä olemme aikataulussa, ja koko urakan on määrä valmistua lokakuun loppuun mennessä, kertoo Kokkolan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Raappana.

Koska kyseessä on monisatavuotisen kirkon maalaus- ja rappausprojekti, rakenteiden sisältä on löytynyt vähän eri tavoilla ja materiaaleilla rapattuja kerroksia.

– Niiden kanssa olemme joutuneet miettimään, kuinka työn kanssa edetään. Kaikki keskiaikaisperäiset löydökset dokumentoidaan tarkasti tulevaisuutta varten.

Raappanan mukaan tällä hetkellä ongelmaa aiheuttaa 1950-luvulla käytetty kalkkimaali, johon on sekoitettu hyvin pieni määrä orgaanista materiaalia, joka on mahdollisesti pellavaöljyä.

– Se maalikerros ei liukene veteen, eikä se ole sellaisenaan hyvä maalausalusta uudelle puhtaalle kalkkimaalille. Tällä hetkellä tätä maalikerrosta avataan ydinhiekkapuhalluksella, mutta sitä ei pyritä poistamaan kokonaan. Esimerkiksi tällaiseen lisätyöhön emme osanneet etukäteen varautua, mutta se ei todennäköisesti tule pidentämään remontin aikatauluja.

Raappanan mukaan tällä hetkellä ongelmaa aiheuttaa 1950-luvulla käytetty kalkkimaali.
Sini Sulkakoski

Kaarlelan kirkon remontin urakoitsijana toimii kokkolalainen Rakennusliike A. Salonen Oy, sekä valvovana viranomaisena mukana on Museovirasto.

Kaarlelan kirkon historia

Kaarlelan vanha pitäjänkirkko on yksi Pohjanmaan keskiaikaisista kivikirkoista.

Kirkon tarkkaa rakentamisvuotta ei tiedetä, mutta sen vanhimmat osat ajoitetaan 1460-luvulle.

Ristikirkon muodon se sai Kustaa III:n hyväksymien piirustusten mukaisesti 1700-luvun lopulla.

Työtä johti pitäjän tunnettu kirkkoherra Anders Chydenius, joka oli taloudellisen liberalismin ajan Suomen maineikkaimpia edustajia.

Kirkon seinällä on vuodesta 1736 ollut kirkon lattian alle haudatun aatelisen Simon Daniel Baronin vaakunakilpi. Hän oli karoliini, Pohjanmaan jalkaväkirykmentin komppanianpäällikkö ja majuri.

Saarnatuoli on Suomen vanhimpia. Sen toi Ruotsista mukanaan kirkkoherra Jacob Skepperus astuessaan virkaansa 1622.

Kirkossa säilytetään maan vanhimpiin kuuluvaa vaivaisukkoa, joka on vuodelta 1784. Se on kiertänyt Suomen edustajana näyttelyissä Ruotsia, Yhdysvaltoja ja Japania myöten. Edelleen käytössä oleva vaivaisukko kirkon sisäänkäynnin vieressä on peräisin 1840-luvulta.

Lähde: Kokkolan suomalainen seurakunta

Kaarlelan kirkon julkisivu-urakkaan on varattu 425 00 euroa.

– Haimme kirkkohallituksella hankkeelle kirkollisen kulttuuriperinnön korjausavustusta 200 000 euron verran, mutta emme saaneet sitä. Kaarlelan kirkkoa kunnostetaan puhtaasti siis seurakuntayhtymän omilla rahoilla.

Kaarlelan remontti vaikuttaa väistämättä kirkossa järjestettäviin tilaisuuksin. Siunauksia ja vihkimisiä ei voi pitää arkisin, mutta viikonloppuisin se on mahdollista. Urakoitsija työskentelee arkisin klo 7-18 välisenä aikana. Raappana kertoo ihmisten suhtautuneen remonttiin myönteisesti.

– Olemme tiedottaneet kirkon varanneita vihkipareja, kun olemme voineet. Jos siunaustilaisuuksille on ollut tarvetta viikolla, ne on pyritty pitämään ensisijaisesti Marian siunauskappelissa. Remontista aiheutunutta negatiivista palautetta ei ole tullut käytännössä lainkaan. Ihmiset ovat suhtautuneet remonttiin kiitettävän ymmärtäväisesti.

Kaarlelan kirkon saarnatuoli on Suomen vanhimpia, se tuotiin Ruotsista vuonna 1622.
Kokkolan suomalainen seurakunta

Pari vuotta sitten Kaarlelan kirkon sisätilat restauroitiin, ja tällä hetkellä vuorossa on julkisivun kohentaminen. Vuosien 2023 - 2024 aikana odottaa kirkon sisääntuloreittien porttien kunnostaminen.

– Silloin myös kirkon paanukate tervataan kauttaaltaan. Sen jälkeen reilu restaurointiurakka on valmis.

//22.6.2022 klo 11:39 pääkuvan kuvateksti lisätty

”Kaikki keskiaikaisperäiset löydökset dokumentoidaan tarkasti tulevaisuutta varten.

#