maanantai 4.7.2022 | 00:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Länsi-Suomen merivartiosto valvoo juhannusviikonloppuna vesillä tehostetusti

Sini Sulkakoski
Ke 22.6.2022 klo 09:30 | päivitetty ke 10:37

Vesille lähtiessä kannattaa muistaa kuitenkin muutama seikka.

– Vuonna 2020 muuttunut veneliikennelaki edellyttää, että jos veneessä on yli 25 kilowatin (34hv) perämoottori, liekillä toimiva polttolaite tai sisäkone, on veneessä oltava myös asianmukaisesti tarkistettu käsisammutin, kertoo Länsi-Suomen merivartioston vanhempi rajavartija Tomi Kivelä.

Kivelä muistuttaa, että vesille lähtiessä veneen perushuollot on oltava tehdyt.

– Huoltotoimenpiteitä ei voi vähätellä, eikä niitä kannata laistaa, koska huoltotoimet ovat monella lailla ennaltaehkäisevää toimintaa.

Kivelän mukaan vesiliikennelaki edellyttää, että jokaisessa aluksessa on oltava päällikkö, jolla on tarvittava ikä ja taito aluksen hallitsemiseksi.

– Tämä koskee pienempiäkin veneitä. Päällikön on oltava perehtynyt hyviin merimiestapoihin että vesiliikenteen sääntöihin.

Sää vaikuttaa hyvin paljon juhannuksen vesiliikenteen vilkkauteen.

– Sääennusteet ja olosuhteet saattavat muuttua kuitenkin nopeastikin. Jos on luvattu esimerkiksi ukkosta, tuulenvoimakkuus saattaa todella nopeasti nousta. Säiden nopeisiin vaihteluihin kannattaa varautua ja ne tiedostaa, eikä luottaa ennusteisiin täysin sokeasti.

Suomessa vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille. Kivelä kuitenkin suosittelee, että vesillä liikuttaisiin ainoastaan selvinpäin.

– Tilastollinen fakta valitettavasti on, että juhannuksena hukkumistilastoissa tulee piikki, ja niihin liittyy usein myös alkoholi. Juhannuksena sattuvista vesiliikenneonnettomuuksista suurin osa sattuu myös alkoholin vaikutuksen alaisena.

Kivelä haluaa muistuttaa kaikkia vesilläliikkujia myös hyvistä merimiestavoista.

– Hyvä vesilläliikkuja kunnioittaa toisia merenkävijöitä kuten veneilijöitä, uimareita että rantojen asukkaiden ja satama-alueiden rauhaa.

Kivelän vinkit vesiturvalliseen juhannukseen ovatkin seuraavat:

– Vesillä liikuttaisiin selvinpäin, jokaisella veneessä olijalla on pelastusliivit ja mukana pidettäisiin puhelinta, missä on riittävästi virtaa. Näillä pääsee pitkälle!

#