sunnuntai 4.12.2022 | 10:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Rehottavat nurmikot puhuttavat

Maria Store
Ke 13.7.2022 klo 11:00

Villiintyneet heinikot tienpientareilla ja puistojen laidoilla ovat kiinnittäneet varmasti monen kaupunkilaisen huomion tänäkin kesänä. Näkyyn voi olla vaikea tottua, kun pitkään tutumpi tapa hoitaa viheralueet on ollut niittää ja leikata ne lyhyeksi nurmikoksi.

Villiintyneisiin heinikkoihin saa kuitenkin nyt luvan tottua, sillä Kokkolassa on enenevissä määrin jätetty tienpientareita, suojaviheralueita ja puistojen reuna-alueita leikkaamatta.

Nurmialueiden harvemmalle parturoinnille on parikin syytä. Ensimmäinen niistä liittyy luontokatoon.

Lyhyeksi leikatut nurmialueet ovat köyhiä ja vähälajisia, eivätkä siis edistä luonnon monimuotoisuutta. Leikkaamatta jätetyssä heinikossa sen sijaan tapahtuu. Jos ei välttämättä heti, niin vuosien mittaan yksipuolisen nurmikon tilalla voi olla monipuolinen, ja kaunis, kukkaniitty. Kyllä kai kuka tahansa mieluimmin ihailee tien varrella kukkivia päivänkakkaroita ja kissankelloja, kuin lyhyeksi leikattua nurmiplänttiä?

Porissa rehottavat nurmikot saivat pari vuotta sitten aikaan palautemyrskyn.

”Luonnonsuojelulle on tarve kaikkialla missä on luontoa, myös kaupunkien keskustoissa ja laidoilla. Kaupungit eivät ole ainoastaan ihmisten ympäristöjä,” kirjoitti luontokartoittaja, EAT Suomen luonnonsuojeluliiton Porin yhdistyksen hallituksen jäsen Sini Solala tuolloin Satakunnan Kansa -lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Täysin villiintyneeksi kaupungin puistoalueita ei aiota jättää. Osaa puistoista hoidetaan nyt entistäkin aktiivisemmin, kun resursseja vapautuu muualta. Ja se onkin toinen syy hallitulle hoitamattomuudelle: säästöt.

Tärkeää on tietenkin, että ne viheralueet, joilla leikitään, urheillaan ja istuskellaan, hoidetaan niin, että niillä voi oleskella. Mutta leikkaamattomiin viheralueisiinkin on syytä totutella.

maria.store@hillagroup.fi

”Kyllä kai kuka tahansa mieluimmin ihailee tien varrella kukkivia päivänkakkaroita ja kissankelloja, kuin lyhyeksi leikattua nurmiplänttiä?

#