lauantai 10.12.2022 | 06:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Lauri Tuomi-Nikulan kolumni: Harvoin avoinna

Ke 3.8.2022 klo 13:00

Loma-aikaan kuuluu piipahdus yhteen jos toiseenkin kesänäyttelyyn, museoon ja tapahtumaan. Talvi-iltain tappajaisissa maakuntien väki, oikeammin muutamat tosiaktiivit, ovat vaivojaan säästämättä ahkeroineet kasaan elämyksiä lomalaisille. Viimeistään juhannuksena nuo tuotokset ovat esillä ja elokuun alussa makasiinien, museoiden, aittojen ja pop up -kahviloiden ovet pannaan taas kiinni noin kymmeneksi kuukaudeksi.

Aikamoista, mutta ymmärrettävää. Suurin syy lienee, että kotiseutuyhdistyksillä ja perinneseuroilla talkooväkeä ei vain riitä kahvinkeittoon ja lipunmyyntiin ydinkesää pidemmäksi. Asia harmittaa niiden puolesta, jotka lomailevat elokuussa. Heitä on paljon. Lisäksi suurin osa eurooppalaisista suomilomailijoista on juuri elokuussa täällä.

Lieneekö Venäjän syytä sekin, että oma lomaretki osui Suomen Sodan ratkaisutaistelujen tapahtumapaikoille Oravaisiin. Ne ovat aina avoinna. Kuulun sukupolveen, jolle J.L. Runebergin kirjoittama ihanteellinen sepite Vänrikki Stoolin tarinat oli historiallista faktaa. Niin, se on kaunokirjallisuutta, ei faktaa, vaikka monet asiat siinä ovatkin oikealla paikallaan. Kun koululaisena hoilasin kovaa ja korkealta Stoolin tarinat aloittavaa Sotilaspoika-runoa, sen idealistinen uhrimieli ja kuoleman ihannointi sai nuoren sydämen väräjämään. Nyt laulu aiheuttaa aivan toisenlaisia väristyksiä.

Runebergin runossa laulaa orpopoika, jonka isä, isoisä ja isoisoisä ovat kaikki kaatuneet Ruotsin käymissä sodissa. Isä Suomen sodan Lapuan taistelussa 1808, isoisä Kustaa III:n sodan Utin taistelussa 1789 ja isoisoisä Hattujen sodan Lappeenrannan taistelussa 1741. Laulun poika odottaa kiihkeästi täyttävänsä viisitoista, jotta voi värväytyä armeijaan ja pääsee itsekin kuolemaan maansa puolesta.

Miten kuvitteellisen sotilaspojan kävi, hyvin, kenties? Ehkä sota ehti loppua ennen syntymäpäivää? Suomen sodassa kaatui tuhansia. Pelkästään Oravaisten ratkaisutaisteluissa kuoli yli 2000 taistelijaa. Ruotsi-Suomen sota Venäjää vastaan 1808-1809 päättyi tappioon Oravaisissa. Ruotsi menetti Suomen alueen Venäjälle ja alkoi suomalaisten näkökulmasta hetken rauhallisempi Suomen autonomian aika.

Sotilaspojan isä, isoisä ja isoisoisä kaatuivat kukin sodissa Venäjää vastaan. Luultavasti pistimen puhkomana, musketin kuulan repimänä tai yhtä todennäköisesti johonkin kulkutautiin. Sellaista sota on. Siinä väistämättä kuolee ihmisiä. Ja kuolemien varjo on todella pitkä. Edelleen Pohjanmaan rannikon pitäjissä muistellaan kaukaisia sukulaisia, jotka joutuivat Venäjän ”poltetun maan taktiikan” lanaamiksi. Kaikki tapettiin, paitsi lapset, jotka vietiin orjiksi ja naiset, jotka ensin raiskattiin ja sitten vasta tapettiin. Kuin lukisi uutisia Venäjän taktiikasta Ukrainassa.

Omaa itsesuojeluvaistoa treenatakseen on terveellistä muistaa, mitä oli ja miten ennen kävi. Ja miten vaivattomasti sodat ovat seuranneet toisiaan ja miten vaikeaa on niiden lopettaminen.

Kirjoittaja on kokkolalainen kirjailija.

”Kuulun sukupolveen, jolle J.L. Runebergin kirjoittama ihanteellinen sepite Vänrikki Stoolin tarinat oli historiallista faktaa.

#