keskiviikko 17.8.2022 | 10:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Taide Vionojan Korpelan tuvassa kuullaan lauantaina runoja

Ke 3.8.2022 klo 12:00

Tiina Viitasalon, Helli Vaaran, Kerttu Kaarina Kanervan ja Helvi Viitasalon tekstejä Hiljalleen virtaa joki -runokirjasta kuullaan Taide Vionojalla, Korpelan tuvassa lauantaina 6. elokuuta.

Kolme naista Himangalta kirjoittivat aikanaan runoja ja pieniä tekstejä paikalliseen Ranstakka-nimiseen lehteen 80-90- luvulla. Naiset kirjoittivat pieniä kirjoituksia ja runoja nimimerkeillään luultavasti myös Keskipohjanmaa- ja Lestijoki-lehtiin.

Helli Vaara on kotoisin Himangan Tomujoelta, jossa hänellä oli pientila miehensä kanssa. Helvi Viitasalo oli syntyjään Himangan kikonkylältä. Helvi asui aikuisiän Toholammilla pienviljelijäperheen emäntänä. Helvin serkku Kerttu Kaarina Kanerva asui Himangalla. Kerttu Kaarina Kanervalta on ilmestynyt kirja ”Kynäilyjä”, joka on lainattavissa Himangan kirjastosta.

Luultavasti nämä kolme naista tunsivat jollain lailla toisensa. Helvin jäämistöstä löytyi myöhemmin lehtileikkeitä pienessä muovitaskussa, joissa oli naisten kirjoituksia heidän nimimerkeillään (KKK, Karoliina ja Sofija).

Lehtileikkeet päätyivät Helvin pojan kautta hänen tyttärelleen Tiina Viitasalolle, joka kokosi naisten teksteistä ja niiden herättämistä omista kirjoituksistaan kirjan ”Hiljalleen virtaa joki” (2021).

Mummon kirjoitusharrastus tuli Tiina Viitasalolle yllätyksenä. Helvi Viitasalo oli kuuden lapsen äiti ja usean lapsenlapsen isoäiti, joka ei ollut koskaan puhunut pojantyttärelleen kirjoittamisesta.

Viitasalo uskoo, että kirjoittaminen on ollut kaikille kolmelle naiselle tapa käsitellä tunteitaan ja ajatuksiaan ja ilmaista itseään. Kirjoituksissa näkyvät niin arjen kuin menneisyydenkin kokemukset.

Mukana kirjassa on muutamia ilman nimimerkkejä löytyneitä kirjoituksia. Nimimerkkien taustalla olevat naiset löytyivät lopulta selvittelytyön tuloksena (paikallisten apu ja Facebook).

Runoilassa kirjan tekstejä esittävät: Venla Mäkelä (Kerttu), Eliisa Aho (Karoliina ja tuntemattomat kirjoitukset), Elisa Siirilä (Sofija) ja Tiina Viitasalo. Äänitehosteista vastaa Sami Harju.

#