lauantai 10.12.2022 | 06:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kalpeat Kaunottaret olivat kaupungin ensimmäiset naisjalkapalloilijat – Pian vastassa olivat Mustat Kauhut ja Keltainen Vaara

ROY FRILUND
Ke 3.8.2022 klo 18:00

Tänä kesänä tuli kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun naiset pelasivat ensimmäisen kerran jalkapalloa Kokkolassa.

GBK oli kaupungin ensimmäinen seura, jolla oli naisjoukkue. Kesän 1942 joukkueella oli myös lempinimi, eli ”Bleka Skönheter” (Kalpeat Kaunottaret). GBK pelasi keltaisilla pelipaidoilla, joissa sinisellä kirjaimet GBK.

Vastustajia ei kuitenkaan kaukaa tarvinnut hakea, vaan niitä löytyi kotikaupungista. Veljekset Friisin tehtaan naispuoliset työntekijät pelasivat nimellä ”Mustat Kauhut”. Hangosta Kokkolaan muuttaneet Forsiitti ja Dynamiittitehtaan työntekijät muodostivat joukkueen ”Keltainen Vaara”.

Kokkolan Suojeluskuntapiirillä ja Kokkolan Kappatehtaalla oli myös joukkueet.

Ottelut, jotka lähinnä olivat hyväntekeväisyysotteluita, kiinnostivat yleisöä. Esimerkiksi ottelua GBK-Mustat Kauhut seurasi noin 700 katsojaa.

Samana vuonna, myöhemmin syksyllä 1942 aloitti myös KPV naisjalkapalloilun. Lokakuussa pelattiin ensimmäinen derby KPV-GBK. Ottelun lopputulos ei ole tiedossa.

Englannissa naiset tiettävästi pelasivat jalkapalloa jo 1800-luvun loppupuolella. Suomeen naisjalkapalloilu rantautui 1930-40-luvulla. Kokkola oli yksi ensimmäisistä kaupungeista, jossa naiset jalkapalloa pelasivat.

Virallinen kilpailutoiminta alkoi vasta 1970-luvun alussa. HJK, osittain myös Kemin Into, olivat 70-luvun hallitsevia seuroja. 70-luvun alun tilastot kertovat, että maassamme oli noin 1000 rekisteröityä naispelaajaa.

Vuoden 1972 Suomen Palloliiton SM-alkukarsintoihin osallistui peräti neljä kokkolalaisjoukkuetta, KPV, GBK, NoStars ja Kunto.

KPV pelasi 70-luvulla yhden kauden SM-sarjassa, ollen näin ensimmäinen kokkolalainen naisten pääsarjajoukkue. Kokkolalaisseuroista SM-sarjassa ovat pelanneet myös GBK ja Kokkola Futis-10.

Naisten maajoukkuetoiminta alkoi vuonna 1973. Ensimmäiselle leirille kutsuttiin myös GBK:n Marlén Skog (nyk. Timonen). Kokkolasta, eikä Keski-Pohjanmaan piiristä ei muita pelaajia leirille kutsuttu. Loukkaantumisen vuoksi Marlén Skog ei virallisia maaotteluita päässyt pelaamaan.

Lähteet: GBK:n 85-vuotishistoriikki. Rakas jalkapallo – 100 vuotta.

#