sunnuntai 4.12.2022 | 10:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sohvi Kangasluoman kolumni: Elämää remonttireiskana

Ke 7.9.2022 klo 14:00

Viime kuukaudet ovat täällä Kaliforniassa menneet pääsääntöisesti purjevenettämme työstäessä.

Elämä telakalla on eräänlaista kuplassa elämistä. Ainoat ihmiset keitä tapaammme ovat muita remppaajia, ja puheenaiheet liittyvät lähinnä veneisiin. Kaupungissa käymme vain ruokakaupassa. Muusta maailmasta muistuttavat lähinnä satunnaiset paukaukset viinitarhoilta, joissa lintuja säikäytellään viinirypäleiden maistelulta.

Kaikkihan tietävät, että veneissä on yleensäkin paljon hommaa. Erityisesti viisitoista vuotta maalla olleessa veneessä on tekemistä, varsinkin, kun tavoitteena on tehdä veneestä mahdollisimman turvallinen menopeli jäisiin olosuhteisiin.

Tulevat purjehdusmaisemamme — lumihuippuiset vuoret, ajelehtiva merijää ja jäävuoret sekä pakkasen puolella oleva lämpötilä — sanelevat, minkälaisia muokkauksia veneeseen teemme.

Työlistalla ovat olleet esimerkiksi nämä puuhat: Asennamme paattiimme kamiinan, jolla voi myös tehdä ruokaa. Hitsaamme kaikki veneen läpiviennit umpeen, minimoiden jäätymisestä aiheutuvan riskin. Vaihdamme kaikki järjestelmät mahdollisimman yksinkertaisiksi, ja vähän akkujen tehoa kuluttaviksi. Muutamme kaiken “turhan” tila säilytystilaksi. Lisäksi lisäämme eristettä alumiinirungon ja sisätilan välille.

Koska vene on myös kotimme, ei muokkauksia voi ajatella vain purjehdusominaisuuksia ajatellen: veneen pitää olla myös toimiva ja kaunis.

Projektimme ei ole vielä lähellekään valmis, mutta sentään yli puolenvälin. Ehkä. Syksy ja sen mukanaan tuomat syysmyrskyt lähenevät Amerikan länsirannikkoa kuitenkin liian nopeasti.

Minä en todellakaan ole mikään erityinen kädentaitaja, mutta kesän aikana olen oppinut monenlaisia taitoja. Arvostukseni kaikenlaisia sähkö-, mekaanikko- muita fyysisen työn tekijöitä kohtaan on kasvanut roimasti: miten kaikki veneen korjaustyöt voivatkin olla niin hitaita, vaikeita ja ennen kaikkea tarkkoja.

Suuripiirteinen luonteeni on ollut koetuksella, kun sinnepäin tekemäni ratkaisut ovatkin osoittautuneet huonoiksi.

Kumppanini on onneksi oman elämänsä MacGyver, ja työnjakomme onkin pitkälti sellainen, että hän ajattelee, suunnittelee ja toteuttaa monimutkaiset järjestelmät, minun hoitaessani yksitoikkoisia mekaanisia tehtäviä. Tämä sopii minulle: samalla kun hion, maalaan tai poraan erinäisiä asioita, voin kuunnella äänikirjoja ja podcasteja, matkustaen ajassa ja paikassa.

Elämästä työmaalla, ilman juoksevaa vettä ja sähköä, täytyy välillä etsimällä etsiä niitä arjen pieniä kauniita hetkiä: aamujooga pölyisellä laiturilla, telakkakissa Charlesin kanssa käyty köydenveto, ja pienet onnistumisen hetket remontin keskeltä.

Ehkä kerkeämme matkaan ennen syysmyrskyjä, ehkä emme. Mutta ensin hoidamme remontin, jokseenkin kunnialla.

Kirjoittaja on kotoisin Kokkolasta, työskentelee väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistossa ja asuu veneessä.

”Koska vene on myös kotimme, ei muokkauksia voi ajatella vain purjehdus-ominaisuuksia ajatellen: veneen pitää olla myös toimiva ja kaunis.

#