sunnuntai 2.10.2022 | 18:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Elokuvaelämyksiä Kokkowoodissa

Ke 14.9.2022 klo 18:00

Syyskuun alkupuolelle on ajoittunut monia merkittäviä elokuva-alan tapahtumia. Toronton kansainväliset elokuvajuhlat (TIFF) jatkuvat vielä tämän viikon, Venetsian elokuvajuhlilla kruunattiin jo voittajat ja Telluriden festivaalitarjonta päättyi viikko sitten Coloradossa. Kokkolan Kinojuhlat on listan jatkumo, kun kaupungissa nähtiin tähtiloistoa ja valkokankaan helmiä suuren maailman tyyliin viime viikolla. Paikallisväriä oli tarjolla runsaasti.

Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa palkittu Metsurin tarina sai ensi-iltansa kotimaassa, kun Mikko Myllylahden ohjaama taidepläjäys esitettiin Kinojuhlilla perjantai-iltana. Pääsin näkemään elokuvan lauantaina päivänäytöksessä lähes täydessä salissa. Kokkolasta näyttelijäksi ja teatteritaiteen maisteriksi ponnistanut Jarkko Lahti (Hymyilevä mies) tekee vahvan roolityön elokuvan päähahmona, herkkänä Pepenä, joka menettää työnsä metsurina Kainuussa. Menetykset eivät jää siihen.

Kinojuhlien teemana oli Yhdysvallat ja kiertolaisuus. Ne ovat läsnä myös Metsurin tarinassa. Välillä vähän liiankin viipyilevässä elokuvassa on piirteitä Coenin veljesten lakonisesta ja kaunistelemattomasta tyylistä, johon kuuluu myös raakaa väkivaltaa. Amerikkalaisveljekset Joel ja Ethan Coen ovat Oscar-palkittuja (Fargo, Menetetty maa) elokuvantekijöitä, joiden luomat hahmot ovat usein apaattisia ja harvasanaisia. Niin ovat Myllylahden metsuritkin.

Aki Kaurismäen kirjakielimäisyys, jota suomalaisissa elokuvissa edelleen jostain syystä suositaan, olisi sopinut vain tiettyjen hahmojen sielunmaiseman tulkiksi. Toki sen käyttäminen lapsinäyttelijöitä myöten tuo lisää huumoria elokuvaan, josta yleisö selvästi nautti.

Metsurin tarinan erikoiset hahmot, jotka kannattelevat tykkilumen painoa harteillaan, tuovat mieleen myös David Lynchin Twin Peaks -sarjan. Sekin sijoittui pieneen sisäänlämpiävään yhteisöön metsien ympäröimässä kylässä, joka on otollinen paikka myyttisille ja selittämättömille tapahtumille. Kiertolaisuus astuu mukaan kuvioihin, kun vaikeudet kasvavat kestämättömiksi.

Ei siis lainkaan huonoja vertailukohtia Myllylahden tuotokselle. Se on jo kolmas torniolaisen filmi, joka on päässyt mukaan Cannesin kansainvälisten huippuelokuvien joukkoon. Ohjaaja sekä Jarkko Lahti jäivät vielä näytöksen jälkeen aulaan juttelemaan ja kuvattaviksi kaikkien halukkaiden kanssa kuin ketkä tahansa tavikset.

Tuntui etuoikeudelta nähdä elokuva ensimmäisten joukossa koko Suomessa lähes koko näyttelijäkaartin ja tuotantotiimin kera. Valtakunnalliseen levitykseen filmi tulee vasta lokakuussa.

Vaikka elokuvatuotannon suhteen emme voi kilpailla Hollywoodin emmekä Bollywoodin (Intia) kanssa, Kokkowoodissa voi syystäkin paukuttaa henkseleitä.

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja on Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Tuntui etuoikeudelta nähdä elokuva ensimmäisten joukossa...

#