sunnuntai 2.10.2022 | 19:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Magnus Björkgrenin isoisovanhemmat asettuivat Huggars gårdiin palattuaan Suomeen Coloradon Telluridesta: "Eräänlainen kokoontumispaikka talo on ollut aina"

Maria Store
To 15.9.2022 klo 08:00

1930-luvulla Kruunupyyn Lentokentäntien varrella seisova talo Huggars gård tuli tunnetuksi lukuisista rukous- ja herätyskokouksistaan.

– Eräänlainen kokoontumispaikka talo on ollut aina. Vanhempani kutsuivat mielellään tänne vieraita, kertoo kokkolalainen Magnus Björkgren, joka on vaimonsa Pian kanssa talon nykyinen isäntäpari.

Pia ja Magnus Björkgren ovat Huggars gårdin nykyinen isäntäpari. Seinällä komeilee Magnus Björkgrenin isoisovanhempien potretit.
Maria Store

Huggars gård on ollut Magnus Björkgrenin äidin suvun hallussa neljän sukupolven ajan. Olohuoneen seinällä komeilee ensimmäisen isäntäparin, Björkgrenin isoisovanhempien Axel ja Ida Ådahlin kuvat. Axel oli lähtöisin Kruunupyystä, Ida Munsalasta. Molemmat lähtivät Yhdysvaltoihin paremman elämän perässä 1800-luvulla.

Axel hankki elantonsa työskentelemällä kaivoksissa, Ida taas työskentelemällä muun muassa hotelleissa. Myöhemmin pariskunta ylläpiti omaa majataloa Coloradon Telluridessa. Lopulta pariskunta päätti palata juurilleen ja asettui Huggarsiin. Kotiin paluuta vauhdittivat Axelin terveystilanne, kaivostyö ei ollut miehen keuhkoille hyväksi, sekä lama, joka aiheutti levottomuuksia maassa.

– Kruunupyystä Axel lähti vielä Etelä-Afrikkaan, jossa hän työskenteli vielä kaksi vuotta työnjohtajana kaivoksessa, kunnes palasi takaisin kotiin. Tiedämme niin paljon heidän elämästämme, sillä Ida eli vuoteen 1958 asti. Axel kuoli jo vuonna 1926.

Kruunupyyssä Ida liittyi helluntailiikkeeseen ja antoi talonsa usein liikkeen käyttöön. Muisteleepa jotkut kruunupyyläiset vielä tänäkin päivänä käyneensä Huggarsissa pyhäkoulussa. Magnus ja Pia Björkgrenin käsissä talosta on muotoutunut juhla- ja kokoustila.

– Voimme tällä tavalla pitää suvun perintöä elossa. Ja olisi ollut sääli pitää tämä talo tyhjänä.

Huggars on vanha hirsitalo, joka on rakennettu 1800-luvun lopulla.
Maria Store

Tilat ovat nyt kokous- ja juhlakäytössä.
Maria Store

Idea syntyi muutama vuosi sitten, talon oltua hetken tyhjillään, Magnus Björkgrenin vanhempien nukuttua pois.

– He tekivät ison työn talon peruskorjaamisessa 90-luvulla. Se oli heidän eläkeprojektinsa.

Björkgrenin vanhemmat olivat käyttäneet taloa lähinnä kesämökin tapaan.

– Meistä tämä on täydellinen paikka ja halusimme jakaa tilan muiden kanssa. Pohdimme miten sen tekisimme ja päädyimme tähän ratkaisuun.

Pariskunta remontoi taloa ja sisusti sen mukavasti, vanhaa ja uutta yhdistelemällä. Remontti valmistui juuri ennen koronapandemiaa.

Toistaiseksi talo on päiväkäytössä, mutta majoituskäyttöäkin on pohdittu.

– Toistaiseksi panostamme kuitenkin kokouksiin ja juhliin. Täällä on järjestetty kokousten lisäksi syntymäpäiväjuhlia, pikkujouluja ja jopa häitä.

Magnus Björkgren on työskennellyt kehitys- ja tutkimustyön parissa sekä yrittäjänä 25 vuoden ajan. Pia Björkgren on toiminut varhaiskasvatuksessa perhepäivähoidon johtajana ja varhaiskasvatuksen opettajana.

– Meillä molemmilla on lukemattomia kokemuksia tylsistä kokoushuoneista ja tiedämme, että ne eivät ole niitä kaikista inspiroivimpia ympäristöjä, kun pitäisi ideoida jotain uutta, he toteavat naureskellen.

Pariskunta uskoo, että inspiroivat ja mukavat tilat kiinnostavat kokouksia järjestäviä yrityksiä, yhdistyksiä ja organisaatioita.

– Täällä he pääsevät pois kiireisen arjen keskeltä ja saavat kokoustaa rauhallisessa paikassa. Kutsumme tätä rauhan keitaaksi. Paikka rentouttaa minut edelleen ja stressitaso laskee heti kun tulen tänne, vaikka täälläkin on paljon tekemistä, kertoo Pia Björkgren.

”Meistä tämä on täydellinen paikka ja halusimme jakaa tilan muiden kanssa.

#