sunnuntai 2.10.2022 | 18:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tuulivoima synnyttää myös kritiikkiä – Kaikki eivät hyväksy suurten metsäalueiden pilkkomista myllyillä ja tieverkostolla

Outi Airola
Ke 21.9.2022 klo 10:00

Suomessa vallitsee selvä konsensus siitä, että tuulivoimaa lisätään. Viime aikoina kritiikkiä on herättänyt se, että suurin osa tuulivoimapuistoista näyttää syntyvän länsirannikolle. Meri-Lapin alueella Kemissä ja Torniossa tuulivoima on jo arkipäivää mutta myllysuunnitelmien siirtyminen Lappiin nostatti taannoin myrskyn: perinteiset poronhoitoalueet tuhoutuvat, jos maisema pilkkoontuu tuulimyllyillä. Eivätkä turistitkaan tykkää. Niinpä Lappi on jäämässä katvealueeksi tuulivoiman osalta.

Muualla sen sijaan tapahtuu. Myös Keski-Pohjanmaa alkaa muuttua tuulivoiman suosikkialueeksi. Toistaiseksi maakunta tai kaupunki ei ole mahtunut TOP10-tuulivoima-alueiden joukkoon, mutta jatkossa lukemat muuttunevat. Vireillä on useita tuulipuistoja: on laajaa merituulipuistoa, tavallista tuulipuistoa ja hybridipuistoa, johon liitetään myös aurinkoenergiaa.

Vastikään Kokkolan valtuustossa käsiteltiin aloitetta, jonka otsikko oli: Ei tuulivoimaa Kokkolaan. Se ei menestynyt päättäjien joukossa, sillä myös Kokkolan kaupunki haluaa lisätä tuulivoimaa – kuten suurin osa suomalaiskaupungeista. Itä-Suomessa suorastaan murehditaan sitä, että puolustusvoimat ei anna lupia tuulimyllyille tutkahäiriöiden vuoksi.

Soitan valtuustoaloitteen tekijä Ulpu Keräselle ja pyydän häntä keräämään Ei tuulivoimaa Kokkolaan -liikkeen edustajia jonnekin, missä tuulimyllyt jatkossa pyörivät. Muutaman tunnin kuluttua Kälviän Välikylän Lintukankaalla on koossa ihmisiä, joille tuulivoima on vaikea pala nieltäväksi.

Henrik Rimpelällä on maita Lintukankaalla ja hän liikkuu paljon luonnossa.

– Olen huolissani siitä, mitä tuulivoima tulee vaikuttamaan pitkällä aikavälillä luontoon ja eläimiin. Ainakin lisääntymiseen se vaikuttaa – löytyykö karhuille, susille, metsäpeuroille riittävästi tilaa, kun metsät pilkkoontuvat myllyillä?

Kun kuvaaja nostaa dronen ylös, kuva on häkellyttävä: metsää tosiaan piisaa silmänkantamattomiin.

– Tässä on nyt isot erämaat, mutta jatkossa tuulimyllyjä on kuuden-kahdeksan sadan metrin välein useamman kymmenen kilometrin matkalta.

Osmo Vanhala on perehtynyt suunnitelmiin tarkasti. Hän ei suostunut vuokraamaan maitaan tuulivoimayhtiölle.

– Tuohimaa-Riutan alueella on kohta 65 myllyä, heti perään Peräneva-Kairinnevalla 23 myllyä, siitä homma jatkuu Purontakaseen asti, 119 myllyä. Eihän tämä ole mitään luonnon monimuotoisuutta!

Hän on itse lintuharrastaja ja tehnyt paljon pönttöjä pöllöille.

– Pelkään että pöllökanta häviää ja metsäpeuranmaat tuhoutuvat. Entä sitten ihmiset? Näissä suunnitelmissa on kaksi ja puoli kilometriä lähimpään naapuriin.

Juuri etäisyys asutukseen on saanut myös Kaisa Laakkosen havahtumaan. Tuulimyllyt ovat kasvaneet nopeasti 300 metrin korkuisiksi eikä kasvu näytä pysähtyvän. Korkea mylly näkyy ja kuuluu paremmin.

– Tuntuu sydäntäsärkevältä, että osa ihmisistä joutuu asumaan jopa alle kahden kilometrin etäisyydellä myllyistä.

Hänen mukaansa lakiin tarvittaisiin selkeä suojaetäisyys.

–  Jos pitäisi joku vähimmäisetäisyys asettaa, ajattelen että viisi kilometriä voisi olla minimi.

Joukko listaa vielä muita huolenaiheita: tuulimyllyn päässä oleva öljy saattaa sytyttää metsäpalon. Entä kuka ja mikä huolehtii valtavasta betoniperustuksesta, kun mylly on tehnyt tehtävänsä. Kälviäläinen Timo Lassila on huolissaan alueen erämaa-alueista.

– Jos mietitään maakuntakaavaa, jääkö meille tänne enää erämaa-alueita ollenkaan?

Edes kiinteistöveropotti ei lämmitä päättäjää.

– Ne ovat hetkellinen piikki. Jos oltaisiin ilman tuulimyllyjä, se voisi vaikuttaa positiivisesti meidän muuttotilastoihin, arvioi Lassila.

Varmaa on, että tuulivoima tulee Suomeen ja ryminällä. Arvio on, että kymmenen vuoden päästä jo 28% Suomen energiantarpeesta tuotetaan tuulella. Sen tietää myös Henrik Rimpelä.

– Jonkinlaista järkeä suunnitteluun toivoisin valtakunnan tasolla. Kun tuulipuistoja suunnitellaan nyt Porista Tornioon asti, onko se teollisuudellekaan järkevää, että saadaan näin epätasainen tuotanto Suomeen?

”Pelkään että pöllökanta häviää ja metsäpeuranmaat tuhoutuvat.

#