keskiviikko 22.3.2023 | 23:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Sähkö saa uudet mittasuhteet

Outi Airola
Ke 21.9.2022 klo 11:00

Monta vuosikymmentä on mennyt siten, että sähköä on pidetty itsestäänselvyytenä. Harva on enää sammutellut valoja siirtyessään huoneesta toiseen kuten ennen tehtiin. Kaikenlaiset sähkökapistukset ovat vallanneet kodin, eikä ole tarvinnut ajatella, onko niitä varaa käyttää. Nyt sähkö on otettava uuteen tarkasteluun.

Osa kaupungeista on jo päättänyt rajoittaa asukkaiden sähkönkäyttöä, jotta kalliista kulutuspiikeistä päästäisiin eroon. Jos kaikki huudattavat pesukoneitaan, saunojaan ja suihkujaan samaan aikaan, kohtuuhintainen sähkö loppuu. Tätä meidän on vaikea ymmärtää, kun olemme juuri päässeet sinne kulutuksen aallonharjalle, josta meitä edeltäneet sukupolvet saivat vain unelmoida. Me olemme tottuneet tekemään kaikkea juuri silloin kun huvittaa. Meidän pitää saada astella lämmitetyillä lattioilla puolialastomina, koska se on luksusta ja nykyaikaa. Pyöritellä smootheja samalla kun viihde-elektroniikka huolehtii siitä, että me viihdymme kotonamme sähkösaunapuhtaina. Pulahtaa sähkölämmitteiseen paljuun ennen kuin rasvakeitin vääntää meille tuhdit iltapalat, jotta jaksaisimme nukkua sähkölämmitteisillä patjoillamme.

Tällaisia me olemme, mutta nyt se lysti taitaa olla loppu. Pelkäänpä pahoin, että edessä on uusi aika. Siihen kuuluvat villasukat ja viileät huoneet, lyhyet suihkut ja perinteinen pyykinkuivaus. Jos ja kun tämäkään ei riitä, joudumme ahtautumaan pienempiin asuinhuoneisiin isommalla porukalla. Ennen pärjättiin pienissä tiloissa pelkällä puuhellalla, kun noin 37-asteiset ihmispatterit lämmittivät huoneita.

Edellisen energiakriisin aikaan lanseerattiin yösähkö. Se oli puolta halvempaa kuin päiväsähkö. Tämä olisi syytä palauttaa nyt, kun suurin osa sähköyhtiöistä on luopunut yösähköstä. Aikanaan se tasasi energiankulutusta hyvin ja kansa oppi pyörittämään pesukoneita, ajastamaan boilereita ja jopa sähkövastuksilla toimivia tulisijoja. Yön aikana lämmennyt kakluuni antoi lämpöä seuraavan päivän ajaksi.

Eilinen sähkökatko Kokkolassa kesti jopa kymmenen tuntia. Hermostuimme, totta kai. Emme ole varautuneet elämään ilman sähköä tuollaisia aikoja. Pitäisi ehkä alkaa varautua.

outi.airola@hillagroup.fi

”Me olemme tottuneet tekemään kaikkea juuri silloin kun huvittaa.

#