sunnuntai 2.10.2022 | 18:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satojen yritysten investointitukipäätökset seisovat toimimattoman tietojärjestelmän vuoksi: "Meillä noin 40 prosenttia asiakkaista odottaa näitä tukipäätöksiä, eli tilauksia ei tule"

Outi Airola
Ke 21.9.2022 klo 11:00

Jänismaalta löytyy Hallix Oy, jossa suuret ja paksut hallin kappaleet vyöryvät pitkin lattiaa kohti konetta, jossa kaksi miestä liittää ne yhteen: tästä tulee lentokonehalli Tallinnaan. Onneksi vienti on alkanut vetää, sillä kotimaan EU:n uuden ohjelmakauden investointitukipäätökset seisovat yhä järjestelmävian vuoksi.

– Kyllä se näkyy suoraan asiakasprojektien viivästymisenä. Meillä noin 40 prosenttia asiakkaista odottaa näitä tukipäätöksiä, eli tilauksia ei tule, kertoo toimitusjohtaja Jussi Lampela.

Yritykset eivät voi aloittaa laajennuksiaan eivätkä siten tilata halleja, ennen kuin ELY:ltä on tullut tukipäätös. Myös pankit vaativat useimmiten tukipäätöstä lainan ehtona. Nyt ollaan pattitilanteessa, sillä uusi ohjelmakausi hakuineen on alkanut jo viime vuoden puolella. Vielä ei ole saatu ulos yhtään tukipäätöstä, joita odottaa Länsi-Suomen alueella 250 yritystä.

– Kyllä tämä valitettavasti pitää paikkansa ja haluan tietenkin pahoitella tilannetta, sanoo ylijohtaja Timo Saari Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Taustalla on uusi järjestelmä, jota ei ole saatu vieläkään kuntoon, vaikka uusi ohjelmakausi alkoi jo viime marraskuussa.

– Ohjelmakauden vaihtuessa tietojärjestelmä, millä näitä päätöksiä tehdään, vaihtui. Uusi Eura 2021 -järjestelmä on vielä kesken, selventää Saari.

Länsi-Suomessa haettavana on 10 miljoonan euron yritystukipotti, joista menossa on jo kolmas hakukierros. Ensimmäisestäkään ei ole saatu päätöksiä. Ongelma ei kuitenkaan ole pelkästään Länsi-Suomen.

– Tilanne on tämä koko Suomessa valitettavasti, kertoo Saari.

Yrittäjät ovat hermostuneet tilanteesta, sillä investoinnit venyvät ja kustannukset nousevat koko ajan. Osa ei ole edes lähtenyt hakemaan tukea, koska tilanne on kerrottu ELYstä suoraan. Hallix on tyytyväinen siihen, että työt eivät ole kotimaisen kysynnän varassa.

– Ei, juuri olemme saaneet viennin vetämään, joten meillä työtä riittää.

Hallixilla on jo kolmisenkymmentä työntekijää ja yritys on kasvanut nopeasti kolmessa vuodessa. Mitä ajatuksia herättää moinen rahoitusjumi?

– Kyllähän se ihmetyttää. Ei yrittäjille olisi vara tehdä tällaista.

Arvio on, että päätöksiä saadaan lokakuussa. Silloin niitä saattaa tulla ruuhkaksi asti.

– Toivon pikaisia päätöksiä, koska talvi tulee ja nämä meidänkin hallit pitäisi saada ennen lumentuloa pystyyn.

”Meillä noin 40 prosenttia asiakkaista odottaa näitä tukipäätöksiä.

#