sunnuntai 2.10.2022 | 18:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaiset kierrättävät pääsääntöisesti hyvin, mutta parannettavaa kuitenkin vielä olisi: "Suurin syy on varmasti tietämättömyys"

Sini Sulkakoski
To 22.9.2022 klo 08:00

Seitsemän vuotta Rinki-ekopisteiden siivouspartiossa työskennellyt Ekoroskin Teijo Selkälä aloitti varhain perjantaiaamuna siistimisurakkansa Kokkolan Prisman Rinki-ekopisteeltä.

– Tämän päivän siivouskierroksella käyn yli 30:ssa paikassa. Se riippuu vähän ekopisteestä, kuinka usein se siivotaan.

Jotkin kohteet siivotaan kaksi kertaa viikossa, jotkin kerran ja sitä harvemmin.

– Se perustuu siihen, kuinka käytetty ekopiste on, toteaa Selkälä.

Rinki-ekopisteille tuodaan sinne kuuluvien jätteiden lisäksi niihin kuulumatonta jätettä. Selkälä on nähnyt työvuosiensa aikana monenlaista kierrätyspisteelle hylättyä tavaraa.

– Televisioita, patjoja, tietokoneita... Valitettavan paljon tuodaan sellaista tavaraa, jotka kuuluisivat suoraan hyötykäyttöasemalle.

Kotitaloudet voivat viedä Rinki-ekopisteisiin niissä vastaanotettavaa jätettä maksutta. Ekopisteisiin ei saa viedä muuta jätettä. Hyötykäyttöasemalla otetaan muut jätteet vastaan myöskin maksutta.

Ekoroskin tiedottaja Pia Grankvistin mukaan jotkin Rinki-lajittelupisteet ovat tälle ongelmalle ovat alttiimpia kuin toiset.

– Valitettavasti asia korostuu alueilla, missä on paljon vuokra-asuntoja.

Grankvist uskoo väärinlajittelun johtuvan useasta eri syystä.

– Suurin syy on varmasti tietämättömyys siitä, mitkä jätteet kuuluvat ekopisteelle, ja mitkä hyötykäyttöasemalle. Jos ihmisellä itsellään ei ole kulkuneuvoa kuljettaa hyötykäyttöasemalle kuuluvia jätteitä, voi tuntua helpommalta jättää ne ekopisteelle.

Grankvist toteaa ihmisten herkästi seuraavan edellisen kierrättäjän toimintatapoja.

– Jos kierrättäjä laittaa oman kuormansa maahan jäteastian viereen, seuraavatkin tekevät herkästi niin tarkistamatta, mahtuisiko jäteastiaan vielä. Monesti myös jäteastian suuaukkoon on saattanut tarttua jätettä edellisen kävijän toimesta, jota ei painata alas, vaan jätteet jätetään astian viereen.

Grankvist toteaa kokkolalaisten kierrättävän kuitenkin pääsääntöisesti hyvin.

– Esimerkiksi Kokkolan hyötykäyttöaseman toiminnasta saadaan pääosin vain hyvää palautetta. Lähtökohtaisesti suurin osa ihmisistä haluaa kierrättää oikein.

Ekorosk tekee paljon viestintätyötä tuodakseen tietoisuutta oikeasta jätelajittelusta.

– Käymme vuosittain kertomassa alueemme nelos- ja seiskaluokkalaisille perustietoa kierrätyksestä, sekä teemme ympäristökasvatusta kaikille eri luentojen, keskustelutilaisuuksien ja tempausten muodossa. Kokkolalaiset ottavat myös melko paljon yhteyttä lajitteluun liittyviin asioihin.

”Valitettavan paljon tuodaan sellaista tavaraa, jotka kuuluisivat suoraan hyötykäyttöasemalle.

#