sunnuntai 2.10.2022 | 18:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toimittaja Kirsi Virtanen teki podcastin kidutuksen historiasta Yle Areenaan – Nyt työn alla on kaksi uutta podcastia

Sini Sulkakoski
Ke 21.9.2022 klo 18:00

Kokkolalainen toimittaja Kirsi Virtanen on työskennellyt niin televisiossa, lehdissä kuin radiossakin. Tuoreimpia tuotoksia on Yle Areenassa heinäkuuussa julkaistu podcast Kidutuksen historia. Podcastia on voinut kuunnella myös Yle Radio 1:ssä.

– Sairastin koronan jo pandemian alkuvaiheessa ja olin varma, että nyt tulee lähtö. Koronan myötä rupesin tarkastelemaan kuolemaa laajemmin. Lopulta löysin itseni lukemassa kidutuksesta ja kiinnostuin valtavasti aiheesta!

Aineistoa podcastiin etsiessä Virtasta yllätti eritoten se, että kidutus ei ole tänä päivänäkään loppunut.

– Päinvastoin, se on lisääntynyt. Kidutus vie yhteiskunnalta pohjan. Sen takia jokaisen pitäisi ymmärtää, että kidutukselle tulee sanoa kaikissa tapauksissa ei. Silloinkin, jos esimerkiksi terroristilla on ydinpommi Helsingin keskustassa ja hän kertoo, että se räjähtää tunnin kuluttua. Saako terroristia silloin kiduttaa vastauksien saamiseksi? Vastauksen tähän kuuluisi olla ei.

Virtasen päätelmän mukaan kidutusta ei maailmasta saada kitkettyä koskaan pois.

– Kaikkihan ovat puheissaan kidutusta vastaan. Mutta ne ovat sarjassamme ”kauniita puheita”.

Koskaan Virtanen ei ole pelännyt sanoa asioita ääneen.

– Usein olen ollut Julkisen sanan neuvoston kanssa tekemisissä, kolme kertaa rikospoliisin kuulustelussa, ja kerran valtakunnan syyttäjällä. Aina juttujeni faktat ovat kuitenkin olleet oikein. Kyse on usein ollut aiheista, joista ihmiset eivät halua kirjoitettavan. Koskaan en ole kadunnut uravalintaani, enkä koskaan ole pelännyt mitään toimittajan työssä.

Kirsi Virtanen

Syntynyt: 8.8.1964 Kannuksessa

Asuu: Kokkolassa

Ammatti: Toimittaja, aikuiskasvatustieteen kandidaatti

– Kidutuksen historia -podcast julkaistiin heinäkuussa Yle Areenassa– Syyskuussa alkaa Virtasen oma podcast-koulu, jonka lisäksi hän opettaa podcastien tekemistä Centria-ammattikorkeakoulussa

Tällä hetkellä Virtanen työskentelee freelancer-toimittajana. Omia, uusia podcasteja on työn alla kaksi.

– Vastikään olen kouluttautunut yliopistossa aikuiskasvattajaksi, jonka lisäksi syyskuun alkupuolella alkoi oma podcast-kouluni. Opetan myös Centriassa podcastien tekemistä. Määrä olisi pitää myös Kokkolan seudun opistolla kurssia, missä tarkastellaan rakkautta viiden suurimman uskonnon kautta.

Virtanen päätyi toimittajaksi työskenneltyään ensin yksityisyrittäjänä, vastaanottovirkailijana ja viihdeohjelman juontajana.

– 80-luvulla juonsin TV1:llä puoli vuotta viihdeohjelmaa mutta nopeasti huomasin, että juontaminen ei ole minun juttuni. Olen vähän erakkoluonne.

Ensimmäisen lehtijuttunsa Virtanen kirjoitti parran historiasta.

– Minusta se oli järkyttävän hieno teksti! Tarjosin sitä usealle lehdelle, mutta kukaan ei ostanut sitä. Ajattelin, että uudesta uravalinnastani ei varmasti tule mitään.

Seuraava jutun aihe löytyi hammaslääkärin vastaanotolta, jossa Virtanen selasi puhelinluetteloita.

– Ennen puhelinluetteloon merkittiin puhelinnumeron lisäksi ammatti, ja erään ammatiksi oli merkitty helmenkalastaja. Siellä oli muitakin puhelinyhtiöltä läpi menneitä hupiammatteja, kuten vaimon narraajaa ja taivaanrannanmaalaria. Tein näistä lyhyen jutun, ja tarjosin sitä Helsingin Sanomien Nyt-liitteeseen, ja he ostivat sen. Olin todella ällistynyt!

Virtanen sai jutusta 250 markkaa, ja sitä juttua hän käytti referenssinä tulevassa työnhaussa.

– Soitin Iltasanomille, että ”Lehtitoimittaja Kirsi Virtanen täällä hei. Viimeksi olen tehnyt jutun Nyt-liitteseen, ja nyt tarjoaisin teille juttua parran historiasta”. Iltasanomat sitten osti sen jutun, ja siitä lähtien olen työskennellyt toimittajana, nauraa Virtanen.

”Ajattelin, että uudesta uravalinnastani ei varmasti tule mitään.

#