sunnuntai 2.10.2022 | 18:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Neuvolatoiminta täyttää tänä vuonna sata vuotta: "Merkittävin muutos neuvolatyössä 2000-luvulla on se, että nyt kiinnitetään huomiota koko perheen hyvinvointiin"

Maria Store
Ke 21.9.2022 klo 17:30

Kun Suomen ensimmäiset neuvolat perustettiin sata vuotta sitten vuonna 1922, oli päätavoitteena lapsi- ja äitiyskuolleisuuden vähentäminen. Syitä korkeaan kuolleisuuteen olivat huono ruoka ja hygienia sekä tartuntataudit.

Nykyään neuvolan keskeisimpiä tehtäviä ovat raskauden seurannan ja lasten kehityksen seurannan lisäksi muun muassa perhesuunnitteluneuvonta sekä vanhemmuuden ja parisuhteen tukeminen.

– Merkittävin muutos neuvolatyössä 2000-luvulla on se, että nyt kiinnitetään huomiota koko perheen hyvinvointiin, kertoo terveydenhoitaja Anne-Mari Lindfors.

Laajoissa terveystarkastuksissa käydään läpi lapsen kasvu ja kehitys, mutta kiinnitetään huomiota myös koko perheen terveystottumuksiin.

Tämän päivän haasteita neuvolatyössä ovat muun muassa mielenterveyden ongelmat ja päihteiden käyttö. Korona, sota ja elinkustannusten nousu huolettavat perheitä ja nämä asiat nousevat esiin asiakkaiden kanssa keskusteltaessa.

Vaikka neuvolan digipalveluita kehitetään, on asiakkailla suuri tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi vastaanotolla.

– Monilla on kova tarve puhua ja terveydenhoitajina pidämme tärkeänä, että meillä on aikaa kuulla asiakasta, kertovat terveydenhoitajat Jonna Somero ja Jenni Pekkarinen.

Neuvolassa työskentelevien terveydenhoitajien tehtävänkuva on laajentunut viime vuosina. Nykyään Kokkolan alueen neuvoloissa tehdään yhdistettyä äitiys- ja lastenneuvolatyötä, jolloin perheen terveydenhoitaja ei vaihdu lapsen syntymän jälkeen.

– Asiakasperheet tulevat tutuksi ja se madaltaa kynnystä keskustella vaikeistakin asioista, toteaa Lindfors.

Neuvoloiden terveydenhoitajat ovat saaneet myös uusia tehtäviä. Säännöllisten synnytysten jälkitarkastukset ovat osittain siirtyneet lääkäreiltä lisäkoulutuksen saaneille terveydenhoitajille.

– Sosiaalityön puolelta meille siirtyi joitakin vuosia sitten äitiyden ja isyyden tunnustaminen, joka vuodenvaihteessa muuttuu vanhemmuuden tunnustamiseksi.

Vastuut ovat lisääntyneet ja samaan aikaan neuvolatyöhönkin vaikuttaa resurssien niukkuus sekä kiristyvä työtahti.

– Silti näen, että tämä on pääosin kivaa työtä. Yleensä täällä ollaan iloisten asioiden äärellä, toteaa Lindfors.

Tulevana lauantaina 24.9 Keski-Pohjanmaan terveydenhoitajayhdistys juhlistaa neuvolatoiminnan satavuotisjuhlavuotta järjestämällä tapahtuman lapsiperheille. Isokylän koululla on luvassa perhetemmellystä, musiikkiluokan sekä Sirkuskoulu Kuun esiintymisiä.

Neuvolassa voi tutustua neuvolan historiaan ja käydä nukkeneuvolassa. Ilmaistapahtuma on suunnattu neuvolaikäisten lasten perheille. Aikataulu löytyy Keski-Pohjanmaan terveydenhoitajayhdistyksen sivuilta.

#