sunnuntai 4.12.2022 | 16:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Omakotitaloissa asuvat ikäihmiset ihmettelevät: Kuka tekisi lumityöt?

Outi Airola
Ke 23.11.2022 klo 11:30

Soiten päätös lopettaa lumiseteli korventaa avun tarvitsijoita.

– Miten ihmeessä ensi talven pärjään? Kuka tekee lumityöt? Monena vuonna olen saanut lumisetelin, jonka turvin lumityöt ovat hoituneet viidellä eurolla, päivittelee Koivuhaassa yksin asuva Annikki Piispanen.

82-vuotias Piispanen ei ole ainut, joka on hätääntynyt tulevan talven tilanteesta. Soite päätti lakkauttaa lumisetelin kesällä, koska sen käyttöön liittyi monenlaisia ongelmia. Nyt moni on uuden edessä.

– Tiedän kyllä, että naapurit ja lapset auttavat, mutta heilläkin on omat hommansa, enkä tahtoisi pyytää heitä. Lumiseteli oli niin hyvä apu lumitöihin nyt, kun mies on kuollut enkä pysty kipeällä kädellä lumitöihin, sanoo Piispanen.

Lumitöitä ovat Kokkolassa ja liitoskunnissa tuottaneet yli 70-vuotiaille kotona asuville ikäihmisille erilaiset yritykset, yhteisöt, asukas- ja kyläyhdistykset sekä työttömien järjestöt. Soiten avustus on ollut 8,40 euroa per kerta. Yhteensä rahaa vuositasolla palveluun on kulunut noin 8000 euroa.

– Käyttö on ollut aika vähäistä siihen verrattuna, minkä verran seteleitä on myönnetty. Ihmiset saavat apua ystäviltä ja läheisiltä, maaseudulla maanviljelijöillä on hyvät aurauskalustot, joilla he ovat tehneet ikäihmisten lumityöt. Seteliä on usein haettu varmuuden vuoksi, mutta käytetty vähän, kertoo Hanna Saarinen Soitesta.

Syynä vähäiseen käyttöön saattaa olla myös lumitöiden tekijöiden saatavuus. Vaikka palvelun tuottajia on runsaasti, lumisina päivinä he ovat kiinni aamusta iltaan eivätkä ennätä joka paikkaan.

Myös Soiten vanhusneuvosto kannatti lumisetelin käytön lopettamista. Yksi syy oli se, että monissa maaseutukunnissa seteliä ei ole käytetty lainkaan. Sitä pidettiin siis yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallisena: kaikilla ei ole mahdollisuus käyttää seteliä, koska palvelua ei saa joka paikkaan.

– Lumiseteli ei varsinaisesti ole sote-palvelua muillakaan hyvinvointialueilla. Jos sitä on, se on usein kuntien toimintaa. Ajattelisin, että kyseessä on yritystoiminta, johon asiakkat voivat hakea kotitalousvähennystä tai pyytää sen alvittomana palveluna, sanoo Saarinen.

Annikki Piispanen ei ymmärrä perusteluja: kaupungissa omakotitaloissa asuvilla vanhuksilla ei välttämättä ole lapsia apuna eikä naapureilla traktoreita. Hän ihmettelee ristiriitaa – halutaan että ikäihmiset asuvat kotona, mutta näin tärkeissä asioissa ei tarjota apua.

– Olen ikäni siivonnut kouluja ja tehnyt työtä niin, että menetin oikean käden toimintakunnon eikä sillä enää lumitöitä tehdä. Tuntuu, että tällainen palvelu ei olisi liikaa, jos sen turvin pystyy kotona asumaan.

Saarinen rauhoittelee ikäihmisiä, joilla on hätä asian suhteen.

– Sosiaalityöntekijä pystyy tekemään harkintapäätöksellä avustuspäätöksen, jos asiakkaan tilanne on sellainen. Jos tulee huoli, myös itsestään voi tehdä huoli-ilmoituksen, vinkkaa Saarinen.

”Jos tulee huoli, myös itsestään voi tehdä huoli-ilmoituksen.

#