sunnuntai 4.12.2022 | 16:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaisbändi teki laulun toipumisesta ja selviytymisestä – Suuri Magellanin pilvi julkaisee neljä mielenterveysteemaa käsittelevää kappaletta

Maria Store
Ke 23.11.2022 klo 18:00

Kokkolalaisbändi Suuri Magellanin pilvi julkaisi perjantaina, kansallisen mielenterveysviikon alla, Kun taivas putoaa -kappaleen.

Folk-tyylinen kappale kertoo bändin mukaan toipumisesta ja selviytymisestä, siitä kuinka suhtautuminen vastoinkäymisiin muuttuu ajan kuluessa.

– Kipeät asiat väistyvät hiljalleen taka-alalle kunnes tulee aika jolloin voi jo välillä vähän hymyilläkin.

Yhtye aikoo tulevan vuoden aikana julkaista kaikkiaan neljä kappaletta, jotka kaikki käsittelevät mielenterveysteemaa eri näkökulmista.

Kappale on veljesten Olli-Pekka ja Tatu-Antti Hylkilän käsialaa. Heillä on pitkä kokemus mielenterveystyöstä. Molemmat työskentelevät psykiatrian erikoissairaanhoidossa, Olli-Pekka aikuisten parissa ja Tatu-Antti nuorten.

– Kyllähän tämä aihe töistä kumpuaa jollain lailla. Emme tietenkään käy kenenkään elämäntarinoita läpi, vaan käsittelemme enemmänkin ilmiöitä, Olli-Pekka selvittää.

Tekstit käsittelevät ihmisen arkipäivään liittyviä asioita.

– Mielenterveyshän koskettaa kaikkia. Haluamme tehdä musiikkia, jossa on jonkinlainen samaistumispinta, mutta joka ei ole paatoksellista. Haluamme välittää toivon tuntua ihmisille.

Olli-Pekka ottaa esimerkiksi masennuksen, joka voi vaikuttaa suurelta valtavalta vuorelta, jonka juurella itse seisoo ja miettii, miten sen selättää.

– Pienet hyvät asiat lisäävät toimintakykyä, vointi paranee ja pikkuhiljaa vuori pienenee. Mutta emmehän me koskaan valmiita ole, vaan ainaisessa liikkeessä.

Olli-Pekka on tehnyt mielenterveystyötä yli 20 vuotta, Tatu-Antti kymmenen vuotta.

– Eihän tämä työ kevyimmästä päästä ole. Asioita pitää opetellaan kohtamaan niin, että empatiakyky säilyy, mutta että ei liikaa prosessoi asioita henkilökohtaisella tasolla. Silloin ei jaksa.

Musiikilla on rooli molempien työpaikalla. Potilaiden kanssa musisoidaan ja kuunnellaan musiikkia.

– Musiikki on selkeä kuntouttava elementti, niin kun mikä tahansa muu taiteen muoto. Musiikin kuunteleminen, soittaminen tai laulaminen eheyttää psyykettä.

#