sunnuntai 4.12.2022 | 17:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sari Yli-Hukan luontokolumni: Tummuvat talvet ja hupenevat hanget muuttavat tapoja liikkua luonnossa

Sari Yli-Hukka
Ke 23.11.2022 klo 16:30

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa luonnossa erilaisia näkyviä ja tuntuvia muutoksia, mutta eniten tulevaisuudessa tulevat muuttumaan minulle rakkaat talvet. Perinteikkäät talvilajit tulevat kokemaan ymmärrettävästi murrosta talvien ollessa yhä aiempaa niin lauhempia, lyhytkestoisempia kuin vähälumisempia.

Tummuvat talvet ja hupenevat hanget ovat jo nyt tuoneet mukanaan muutosta omaan tapaani liikkua talviaikaan luonnossa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kotiseuduilla ei aina ole riittänyt hankia suksien alle metsässä tai laduilla. Myös luonnonjäät ovat vähentyneet vääjäämättä ja jäätyvää Pohjanlahtea saa joka vuosi odottaa jännityksellä. Toisaalta muutokset lisäävät ja helpottavat liikkumista vähälumisessa luonnossamme kävellen, juosten ja pyöräillen.

Ilmastonmuutos ja pyöräilytrendi yleisesti ovat lisänneet suomalaisten ympärivuotista pyöräilyä. Erityisesti talvipyöräily on yksi kasvava tapa liikkua luonnossa, tutustua ympäristöön ja nauttia pitkistä lumisista seikkailuista talviaikaan. Pyöräily lumisessa metsässä tai merenjäällä mahdollistaa jälleen yhden tavan nauttia ympäristöstä uudella tavalla.

Meidän alueellamme ympärivuotinen pyöräily on aktiivista. Siitä kertovat lukuisat alueemme pyöräilyn sallivat reitistöt, poluntekijöiden talvipolut ja useat pyöräily-yhteisöt ja ystäväporukat, jotka tekevät yhteislenkkejä ja retkiä niin metsäpoluilla kuin sorateillä. Full Send Gravel -yhteisön (Facebook ja Instagram) Samuli Nieminen ja Juha Rinta-Aho kutsuvat kanssapolkijoita aktiivisesti mukaan epävirallisille yhteislenkeille. Seuraava kaikille avoin ja ilmainen yhteislenkki järjestetään 26.11.

Mikäli pyöräily, erityisesti fatbike-maastopyöräily on uutta, on lajiin mahdollista tutustua vuokrauksen avulla: Pyöräliike Lybäck vuokraa pyöriä ja järjestää myös maksullisia pyöräretkiä. Tulevana viikonloppuna 26.–27.11. Rastimajalla on mahdollisuus vuokrata myös Kokkolan Ladun vuokraamia fatbike-pyöriä omatoimiseen retkeilyyn.

Marraskuun pakkaset ovat kovettaneet metsäpolut sateisten ja leutojen syyskelien jäljiltä. Nyt on erinomaiset kelit nauttia kuulaansinertävistä ja kuuraisista pyöräilyretkistä luonnossa ennen paksumpien hankien saapumista.

Kirjoittaja on kokkolalainen ulkoilmasielu, jonka elämäntapana on ympärivuotinen seikkailu.

”Marraskuun pakkaset ovat kovettaneet metsäpolut sateisten ja leutojen syyskelien jäljiltä.

#