sunnuntai 4.12.2022 | 17:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Peter Kankkonen kirjoitti taiteilija Alexandra Frosterus-Såltinin elämänvaiheet kirjaksi – Kankkonen kertoo kirjasta ja taiteilijasta Kaarlelan kirkossa maanantaina

Sini Sulkakoski
To 24.11.2022 klo 09:00

– Kaikki lähti liikkeelle 2.3.1986, jolloin pidin ensimmäisen jumalanpalvelukseni Kaarlelan kirkossa. Kun seisoin alttarilla katse kohti alttaritaulua, alttaritaulun signeeraus osui suoraan silmieni korkeudelle, kertoo Peter Kankkonen kirjansa taustoista.

Signeerauksen nimi oli tuttu Kankkoselle ennestään. Se oli suomalaisen taiteilija Alexandra Frosterus-Såltinin signeeraus.

– Ajattelin että minun tulee tutustua tähän taiteilijaan ja hänen tuotantoonsa, koska kirkossa käy usein vieraita, jolloin alttaritauluista tulisi osata kertoa jotain.

Frosterus-Såltin on maalannut Kaarlelan kirkon alttaritaulun keskellä olevan, sekä ison alttaritaulun vasemman ja oikean seinän reunoilla olevat alttaritaulut.

– Kaarlelan taulujen nimet ovat Jeesuksen syntymä, Jeesus Getsemanessa ja Jeesuksen taivaaseen astuminen. Nämä kolme hankittiin Kaarlelaan samaan aikaan vuonna 1902. Myös Kälviän kirkossa oleva kirkastusvuoritapahtumaa esittävä alttaritaulu on Frosterus-Såltinin tekemä. Se tuotiin Kälviän kirkkoon vuonna 1912.

Kankkonen suunnitteli Frosterus-Såltinin elämästä kertovan kirjan kirjoittamista vuosia. Kun Kankkonen alkoi eläköityä papin virasta ja hän suunnitteli tulevaisuuttaan, ajatuksissa oli, että eläkkeellä olisi aikaa kirjoittamiselle.

– Siinä ei kuitenkaan käynyt niin. Eläkkeelle jäätyäni elämä vei minut kuudeksi talveksi turistipapiksi Espanjaan, jolloin aikaa ei kirjoittamiselle ollut. Sitten tuli korona, jolloin kirjoitin omaelämänkertani. Sitten tuli Alexandran vuoro.

Kankkonen oli kerännyt materiaalia Frosterus-Såltinin elämästä ja teoksista pitkään.

– Kirjani poikkeaa akateemisista teoksista siinä, että se on kirjoitettu kansanomaisesti, eikä se sisällä vaikeaa terminologiaa. En kerro pelkästään hänen taiteestaan, vaan myös hänen elämästään yleisesti.

Kirja sisältää myös kuvia.

Maanantaina 28.11 Kaarlelan kirkossa ja tiistaina 29.11 Kälviän kirkossa vietetään Alexandra-iltaa.

– Silloin puhun tarkemmin kirjani taustoista ja Alexandran vaiherikkaasta elämästä taiteilijana. Hän oli monella tapaa alansa pioneeri ja uranuurtaja, jolla on ollut valtava vaikutus suomalaisella taidekentällä.

Kun maalaan, en kaipaa mitään - Alexandra Frosterus-Såltinin elämä ja taiteilijaura -kirja myynnissä Luckanissa ja Yhteiskristillisessä kirjakaupassa.

”Myös Kälviän kirkossa oleva kirkastusvuoritapahtumaa esittävä alttaritaulu on Frosterus-Såltinin tekemä.

#