tiistai 31.1.2023 | 12:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Uudet tuulet puhaltavat suurteollisuusalueelle jopa 1000 uutta työpaikkaa

Outi Airola
Ke 30.11.2022 klo 10:10

Kokkola on nousemassa kovaa vauhtia Suomen akkuteollisuuden veturiksi – eikä tämä ole liioittelua. Vanha savupiipputeollisuus väistyy kestävän kehityksen ja uusien tuulien tieltä. On vetyä, litiumia, merituulivoimaa ja ties mitä – ei näistä maallikko ymmärrä muuta kuin sen, että maailma menee eteenpäin ja tarvitsee uudenlaista energiaa. Sen synnyttämisessä Kokkola tuntuu olevan kärkikahinoissa.

Laskeskelin nopeasti, että pelkästään Umicoren, Jervoisin, Keliberin, Flexensin ja Innomostin hankkeet ovat tuomassa hyvinkin tuhat uutta työpaikkaa. Se on aikamoinen nousu nykyiseen reiluun pariin tuhanteen. Samalla ympäristöasiat näyttäytyvät uudessa valossa: enää suurimpia ongelmia eivät välttämättä olekaan ilmanpäästöt. Nyt puhutaan pohjavesialueesta ja sen herkkyydestä teollisuusalueen kupeessa.

Kaikki ei ole pelkkää juhlaa. Kaivos jättää jälkensä luontoon, tehdas omaan ympäristöönsä. Meriluontoon ja sen kestävyyteen uusien merituulipuistojen ja jätevesien paineessa on syytä kiinnittää huomiota. Näin on tehtykin – ELY on saanut runsaasti muistutuksia uusiin laitoksiin liittyen. Kukaan ei halua kalatonta merta tai rannoille niitä legendaarisia, lehdettömiä puita.

Toisaalta aika on muuttunut, eivätkä lupaviranomaiset enää salli luonnon tuhoamista samaan tapaan kuin ennen. Vaikka suurteollisuusalue täyttyy uusista toimijoista, päästöt eivät yllä entisaikojen lukemiin. Toiveikkuutta tuo sekin, että uudet akkumateriaalit ehkä pelastavat maailman ilmastokatastrofilta. Sehän ei ole pieni asia.

”Toiveikkuutta tuo sekin, että uudet akkumateriaalit ehkä pelastavat maailman ilmastokatastrofilta. Sehän ei ole pieni asia.

#