tiistai 31.1.2023 | 13:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lohtajan kirkonkylän uusi laavupaikka on toimivan yhteistyön tulos – Koululaisille ja päiväkotilapsille saatiin retkipaikka kävelymatkan päähän

Sini Sulkakoski
Ke 30.11.2022 klo 13:00

– Lasten laavuksi nimetty ulkoilupaikka haluttiin lähelle koulua ja päiväkotia. Näin opettajat pääsisivät koulupäivän aikana lasten kanssa kävellen laavulle vaikka pitämään oppituntia, ja päiväkotilaisilla olisi kävelymatkan päässä retkipaikka. Tätä projektia alettiin työstämään muutama vuosi sitten, ja nyt se on valmis, kertoo Lohtajan kirkonkylän koulun vanhempainraadin edustaja Tiina Leskelä.

Lasten laavu sijaitsee Lohtajan kirkonkylän läheisyydessä Peräläntien ja Riihikujan risteyksessä.

Ajatus laavuprojektista lähti alkujaan Lohtajan kirkonkylän koulun opettajalta.

– Tuolloin asioita ryhdyttiin selvittelemään yhdessä, kuinka ja minkälaisin panostuksin laavupaikka olisi mahdollista saada aikaiseksi.

Lohtajan kirkonkylän koulun vanhempainraatilaiset, vapaaehtoiset sekä sponsorit ovat tarjonneet työtään tai rahallista panostaan laavua varten. Lisäksi Lohtajan kirkonkylän koulun oppilaat ovat keränneet varoja hankkeeseen niin sanotun Laavukävelyn avulla.

– Lapset kävelivät noin kilometrin mittaista kävelylenkkiä, jolloin vanhemmat ja muut läheiset lahjoittivat rahaa jokaisesta kävellystä kierroksesta yhteiseen keräyskassaan. Kuulemani mukaan jotkut kävelivät jopa yhdeksän kierrosta!

Lasten laavu on vapaasti yleisessä käytössä, puut tulee kuitenkin tuoda mukanaan.

Leskelä toteaa Lasten laavun olevan yhteinen osoitus siitä, mitä yhdessä tekemisellä voi saada aikaiseksi.

– On ollut mahtava huomata, kuinka ikään kuin tyhjästä saa nyhjäistyä noin ison ja hyvän asian yhteisen tekemisen ansiosta.

Jokaisen laavukävelyyn osallistuneen oppilaan nimikirjaimet on ikuistettu lasten laavun nimikylttiin.
Sini Sulkakoski

Lasten laavun virallisia avajaisia vietettiin viime torstaina. Paikalle oli kutsuttu niin Lohtajan koulun oppilaat perheineen, kuin laavupaikkaan lahjoitukseen osallistuneet sekä muut mukana olleet tahot.

Hyvissä ajoin paikalle olivat saapuneet myös viidesluokkalainen Aaro Honkala mummunsa Anne Honkalan kanssa.

– En ole vielä ehtinyt täällä käymäänkään. Osallistuin laavukävelyyn ja kävelin sen ringin viisi kertaa ympäri, jonka myötä nimikirjaimeni ovat nyt tuolla ylhäällä, kertoo Aaro osoittaen laavun yläpuolella olevaa kylttiä.

Jokaisen laavukävelyyn osallistuneen oppilaan nimikirjaimet on ikuistettu Lasten laavun nimikylttiin.

Anne Honkala toteaa Lasten laavun palvelevan lohtajalaisia ja muita luonnossa liikkujia varmasti pitkälle tulevaisuuteen.

– On ehdottoman hyvä ja hieno asia, että laavu saatiin näin lähelle koulua ja päiväkotia, minne lasten on helppo tulla myös omatoimisesti.

Laavua ihastelemassa olivat myös Enni Saari, 9, Aaron Pesonen, 9, ja Lenni Lukkarila, 10. Kaikki kertoivat kävelleensä Laavulenkin ympäri kuudesti.

– Se oli niin sanottu kirkon lenkki, joka oli ehkä noin kilometrin mittainen. Nyt tuntuu kivalta, että omat nimikirjaimet ovat ikuistettu nimikylttiin. Niitä tulee varmasti aikuisenakin ihailtua, todetaan yhteisesti.

Lohtajan kirkonkylän koulun vanhempainraatiin kuuluva Kimmo Kero testaamassa uutta grillipaikkaa.
Sini Sulkakoski

”On ollut mahtava huomata, kuinka ikään kuin tyhjästä saa nyhjäistyä noin ison ja hyvän asian yhteisen tekemisen ansiosta.

”On ehdottoman hyvä ja hieno asia, että laavu saatiin näin lähelle koulua ja päiväkotia, minne lasten on helppo tulla myös omatoimisesti.

#