tiistai 31.1.2023 | 11:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Björklundin tukkukauppa sijaitsi Torikadun ja Isokadun kulmassa

Maria Store
To 1.12.2022 klo 08:00

Isokatu on kurainen tässä Kokkolan Paperikaupan postikorttikuvassa 1900-luvun alusta. Matalat rakennukset reunustavat katua. Kauempana oikealla häämöttää Roosin talo.

”Isonkadun varrella oli Tehtaankadun kulmasta aina Raatihuoneentorille asti runsaasti pieniä liikkeitä, joihin kokkolalaisten pääasiallinen asiointi keskittyi”, kertoo Postikorttien Kokkola -kirja.

Vasemmalla kuvassa on Postikorttien Kokkola -kirjan mukaan Damströmin sekatavarakauppa. M.A. Slotte osti ja rakensi tontille nelikerroksisen liiketalon vuonna 1939. Rakennus seisoo tontilla edelleen.

Oikealla näkyy Alfred Björklundin liiketalo ja tukkukauppa. Myöhemmin rakennuksessa toimi Oy Granholm & Kåll Ab. Liikekiinteistö tuhoutui tulipalossa vuonna 1954.

Alfred Björklund (1850-1922) avasi vuonna 1878 oman tukkuliikkeen 28-vuotiaana. Björklund kehitti menestyvän liiketoiminnan, jolla oli parhaimmillaan seitsemän haaraliikettä muun muassa Kälviällä, Kannuksessa ja Haapavedellä.

Björklund perusti myös kaupungin ensimmäisen rautakaupan tuolloin vielä Kauppatorina tunnetun Mannerheiminaukion pohjoisreunalle.

Björklund vaikutti 30 vuoden ajan kaupunginvaltuustossa. Hän oli myös sanomalehteä kustantaneen AB Österbottningenin perustajajäseniä. Kauppaneuvoksen arvonimenkin saanut mies oli perustamassa myös purjehdusseura GSF:ää ja oli myöhemmin sen ensimmäinen kunniajäsen.

Vasemmalla Slotten talo, joka rakennettiin vuonna 1939. Oikealla olevassa rakennuksessa on vuosien varrella toiminut esimerkiksi Yhdyspankki.
Maria Store

Lähteet: Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, K.H.Renlundin museon Onni suosii rohkeaa -näyttelyn syventävät aineistot, Keskipohjalaisia elämäkertoja

Lue juttusarjan aiemmat jutut täältä.

Tässä juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

#