tiistai 31.1.2023 | 13:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Itsenäisyyspäivän suurproduktio Kullervo kuullaan Kampushallilla – Polyteknikkojen kuoroa, tähtisolisteja ja suurta orkesteria johtaa Sakari Oramo

To 1.12.2022 klo 09:00

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Oulu Sinfonian yhteisproduktio Kullervo kuullaan itsenäisyyspäivänä 6.12. Kokkolan Kampushallilla ja kahtena seuraavana päivänä Oulun Madetojan salissa.

Pitkään suunniteltu yhteistyö Oulu Sinfonian kanssa mahdollistaa kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen (1865-1957) Kullervo-sinfonian op. 7 esittämisen ensimmäistä kertaa Kokkolassa. Teoksessa tärkeässä kertojan osassa on maamme merkittävimpiin mieskuoroihin lukeutuva Polyteknikkojen kuoro. Kuoron valmennuksesta on vastannut sen johtaja Saara Aittakumpu.

Kuoroa sekä KPKO:n ja Oulu Sinfonian muusikoista koostuvaa sinfoniaorkesteria saapuu johtamaan BBC Symphony Orchestran ylikapellimestari, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professori Sakari Oramo.

Solisteina teoksessa esiintyvät Ville Rusanen, baritoni ja Tuija Knihtilä, mezzosopraano, molemmat ansioituneita niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin konsertti- ja oopperalavoilla.

Sibelius aloitti Kalevalan Kullervo-tarinaan perustuvan sinfoniansa säveltämisen Wienin matkallaan vuonna 1891 ja jatkoi sitä koti-Suomessa. Hän oli jo tuolloin salaisesti kihloissa Aino Järnefeltin kanssa, joka lähetti Wieniin Kalevala-eepoksen alun perin ruotsinkieliselle Jannelle luettavaksi. Yli tunnin mittainen sinfoninen runo mieskuoroineen ja kaksine solisteineen hätkähdytti kuulijansa, eivätkä kriitikotkaan olleet vakuuttuneita.

Sibelius kielsi myöhemmin Kullervon esittämisen, mutta sittemmin ei ole kiellosta välitetty – varsinkin 1990-luvulta lähtien sen esittäminen on ollut kovassa nousussa niin Suomessa kuin ulkomailla. Kokkolan esitys järjestetään yhteistyössä Kokkolan kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.

#