tiistai 31.1.2023 | 12:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Uransa parhaaseen MM-kisasijoitukseen yltänyt Tomi Määttä iloitsee onnistumistaan: "Tiesin olevani hyvässä kunnossa"

Seppo Järvelä
Ke 30.11.2022 klo 18:00

Puolitoista viikkoa sitten varustevoimanoston MM-kilpailuissa Tanskan Viborgissa neljänneksi nostanut Tomi Määttä on tosi tyytyväinen kilpailuunsa.

– Tiesin olevani hyvässä kunnossa. Sain hyvän tuloksen, vaikka ihan täydellistä onnistumista ei kisoissa tullut. Sijoitus on kyllä huippuhyvä MM-tasolla.

105 kilon sarjassa kilpailleen Määtän kolmen lajin yhteistulos 922,5 kiloa on miehen ennätys ja myös Suomen ennätys. Entinen toukokuussa nostettu ennätys oli 920 kiloa.

– Penkkipunnerruksen 262,5 kilon ennätystulos oli tosi hyvä. Olen edistynyt penkin harjoittelussa hyvin ja paikat ovat säilyneet ehjinä.

Jalkakyykyssä Määttä nosti 365 kiloa ja maastavedossa nousi rautaa ylös 295 kiloa.

Voimanosto on kova laji, jossa liikutellaan isoja rautoja. Loukkaantumisia sattuu aina silloin tällöin.

– MM-kilpailuihin valmistautumisen teemana oli, että pysyn pitkän treenijakson ajan ehjänä. Se vaati kokonaisvaltaista valmistautumista sekä heikkojen kohtien tunnistamista ja kehittämistä, Määttä sanoo.

Määttä on tyytyväinen yhteistyöhön valmentajansa Mats Finnen kanssa. He tuntevat hyvin toisensa ja tunnistavat kehityskohteet.

Nordic Power

Nordic Power on voimailulajeihin erikoistunut kokkolalainen seura, joka on perustettu 2014.

Seuralla on 20 lisenssinostajaa.

Nordin Power sijoittui viime vuonna kuudenneksi Suomen Voimanostoliiton voimamalja-kilpailussa 200 jäsenseuran joukossa.

Seuran nostajista Matias Viiperi sai kutsun heinäkuussa USA:n Birminghamissa järjestettyihin World Games -kilpailuihin.

Seura järjestää vuoden aikana 2-3 kansallista voimanostokilpailua. Tämän vuoden ohjelmassa on myös kansalliset penkkipunnerruskilpailut 17. joulukuuta.

– Voimanosto on herkkä laji ja pienet virheet tekniikassa voivat pilata koko kilpailun.

Tomi Määttä on kokenut arvokilpailujen kävijä. Tanskan MM-kilpailut olivat uran viidennet. EM-kilpailuihin kokkolalainen on osallistunut myös viisi kertaa.

– Arvokilpailuissa on tärkeää, että huolto pelaa. Silloin urheilija voi keskittyä olennaiseen. Olen tosi tyytyväinen huoltajieni Dimitri Gromovin ja Janne Vaksilan toimintaan.

Voimanostossa varusteilla toistakymmentä vuotta kilpaillut Määttä tietää, että rajoja ei ole vielä saavutettu.

– Joka lajissa voin kehittyä. Harjoittelussa täytyy edetä kokonaisvaltaisesti eteenpäin. Yhteistuloksen saaminen 950 kilon yli on tavoitteena.

Ennätysten kimppuun Määttä käy kevään kilpailuissa. Päätähtäin on asetettu lajin EM-kilpailuihin, jotka järjestetään keväällä Tanskassa.

– Osallistun parin viikon kuluttua Tampereella järjestettäviin varustepenkkipunnerruksen SM-kilpailuihin. Voimanoston SM-kilpailut ovat Hämeenlinnassa helmikuussa.

Nordic Poweria edustava Tomi Määttä on myös seuransa puheenjohtaja. Menestynyt seura kiinnostaa lajin harrastajia ja uutta porukkaa tulee koko ajan lisää.

– Seuramme päätavoitteena on mahdollistaa urheilijoiden osallistumisen SM- ja maajoukkuetasolle. Haluamme luoda puitteet laadukkaalle tekemiselle.

Kurkistus seuraan -palstalla kurkistamme paikallisten urheiluseurojen toimintaan.

”MM-kilpailuihin valmistautumisen teemana oli, että pysyn pitkän treenijakson ajan ehjänä.

#