tiistai 31.1.2023 | 13:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hope ry:ssä ollaan huolissaan nihkeästi liikkeelle lähteneestä lahjakeräyksestä – Joulun alla on mahdollisuus ilahduttaa apua tarvitsevia niin lahjoilla, ruualla, kukilla kuin kirjeilläkin

Maria Store
Ke 30.11.2022 klo 13:00

Avun tarve on kasvanut sähkön ja ruoan hinnan noustessa. Sen ovat huomanneet useat hyväntekeväisyyskeräyksiä joulun alla järjestävät tahot.

– Hätä on monella suuri. Lahjoituksia menisi avuntarvitsijoille enemmän kuin mitä saamme, sanoo Hyvänmielentorin Irja Manninen.

Hyvänmielentorilla otetaan vastaan hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita ja kodin tavaraa ympäri vuoden. Nyt on erityisesti tarvetta lämpimille vaatteille.

Joulun alla Hyvän mielen torilla kerätään myös kuivaelintarvikkeita vähävaraisille. Lahjoittaa voi esimerkiksi kahvia, sokeria, riisiä, säilöttyjä luumuja, rusinoita ja vehnäjauhoja.

– Keräämme niitä joulua edeltävään viikkoon saakka, että voimme jakaa ne jouluviikolla eteenpäin.

Hyvänmielentori järjestää yhteistyökumppanien kanssa jouluruokailun yksinäisille ja vähävaraisille 18.12. Sinne toivotaan lahjoituksina hyvää ruokaa.

– Tarvitsemme myös tekeviä käsiä. Vapaaehtoiset ovat lämpimästi tervetulleita.

Toivepuita marketteihin pystyttäneen Hope ry:n Karita Hartikainen sanoo, että lapset vaistoavat usein perheen hädän.

– Olen jutellut perheiden kanssa ja sieltä kerrotaan, että lapset eivät enää pyydä sitä tuttua kahta euroa, että pääsisivät kavereiden kanssa kahville, vaan keksitään syitä miksi ei voida lähteä.

Joulun alla asiakasperheiden lapset ovat kuitenkin saaneet vapaasti toivoa unelmien joululahjoja.

– Toivepuuhun on ripustettu lasten ja nuorten rehellisiä toiveita, emme ole halunneet niitä rajoittaa. Tietokone ja kännykkä voi olla ykköstoiveena, mutta niiden lisäksi toivotaan ihan perusjuttuja: uusia sukkia ja huppareita, Hartikainen sanoo.

Täytettäviä toiveita on viitisensataa.

– Keräys päättyy hyvissä ajoin jo 11.12. että voimme huudella apua loppujen toiveiden täyttämiseen.

Hän toivoo, että toiveen puusta napanneet myös toteuttavan sen tai ripustavat toiveen takaisin puuhun.

– Toiveita on haettu puista, mutta niitä on tuotu todella vähän takaisin lahjan kera. Keräys on lähtenyt käyntiin todella nihkeästi ja alamme olla huolissaan. Chydeniassa on ilmennyt myös ilkivaltaa ja toiveita on revitty pois puusta. Siksi puu on ilta-aikaan lukkojen takana.

Keräykseen voi toiveiden lisäksi lahjoittaa myös muuta, kunhan tavara on uutta.

– Viiden euron lahjakortti hampurilaisravintolaan on monelle nuorelle iso juttu.

SPR:n ystävätoiminnan aluetyöntekijä Hilkka Lehtinen kertoo, että koronan jälkeen ystäväpyyntöjen määrä on kasvanut paljon. Vapaaehtoisten tarve on suuri.

Joulun alla ystävätoiminnan organisoimassa Joulukukka yksinäiselle -keräyksessä lahjoitetaan joulukukkia yksinäisille. Ystävävapaaehtoiset vievät niitä koteihin ja jututtavat samalla kukan saajia.

– Siellä koetaan koskettavia hetkiä puolin ja toisin. Joulukukka ja käynti sekä se että joku kysyy mitä kuuluu on iso juttu. Siellä kukan vieneet ja saajat itkeneet yhdessä.

Eri hintaisia kukkia voi ostaa lahjoitettavaksi Kukkakauppa Mari Havialta 11.12. asti.

”Chydeniassa on ilmennyt myös ilkivaltaa ja toiveita on revitty pois puusta.

Joulupostia ikäihmisille ja maahanmuuttajille

Joulun alla voi ilahduttaa myös kirjoittamalla joulupostia ikäihmisille tai maahanmuuttajille. Maahanmuuttajille osoitettuja kirjeitä voi jättää SPR:n kirppiksellä sijaitsevaan keräyslaatikkoon vielä viikolla 49.

– Viesti kannattaa kirjoittaa suomeksi tai englanniksi selkokielellä, sillä niitä saatetaan kääntää käännösohjelmien avulla, vinkkaa SPR:n ystävätoiminnan aluetyöntekijä Hilkka Lehtinen.

Ikäihmisille kerätään joulupostia 5.12. asti. Postilaatikoita on kirjastoissa, VesiVeijarissa, kuntosaleilla ja kaupungintalolla asiakaspalvelussa. Posti kulkeutuu iäkkäille jouluksi kotihoidon ja vertaisvetureiden toimesta.

#