tiistai 31.1.2023 | 12:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Seurahuoneella nähdään lauantaina burleskia – Yleisöä kannustetaan osallistumaan äänekkäästi esimerkiksi tömistelemällä ja hurraamalla

Maria Store
Ke 30.11.2022 klo 15:00

Seurahuoneella nähdään tulevana lauantaina monipuolisia burleski- ja drag-esityksiä, mutta myös esimerkiksi twerkkausta.

– Esityksiä yhdistää kiusoittelu ja leikittely aistikkuudella tai eroottisuudella, kertoo burleski- ja drag-esiintyjä Jaana Pirskanen, joka esiintyy tapahtumassa drag king -hahmollaan Magnus Love.

Pirskasen genre on draglesque, joka on oma genrensä burleskin sisällä.

– Burleskilla on monia muotoja ja aina hahmo ei mukaile kapeaa norminmukaista kauneusihannetta. On esimerkiksi kauhu-burleskia ja nerdlesqueta, jossa esiinnytään nörttihahmona.

Esitykset voivat välittää monenlaisia tunteita aina ilosta suruun.

– Oma esitykseni on menevä, mutta siinä on kipeitäkin sävyjä. Esitys käsittelee sydänsuruja ja katkeruutta.

Magnus Love.
Anna Poleteliweb

Lavalle Seurahuoneen Cabaret Night -tapahtumassa nousee kahdeksan esiintyjää. Lavalla nähdään kokeneita esiintyjiä kuten Pirskasen Magnus Love sekä Lala L’more, Awa Sowe ja Oscar Opium. Mukana on myös paikallisia esiintyjiä, joista osa on ensikertalaisia.

Kokkolalainen Heidi Kerola eli Anna Fenix on yksi lavalle nousevista esiintyjistä. Häntä on aina kiinnostanut tanssiminen ja burleskista hän innostui Pirskasen vetämän kurssin myötä.

– Burleskin kautta voi kertoa tarinoita. Se on voimakas ilmaisukeino.

Kerola kertoo tuttujen ihmetelleen, että ”riisumaanko sinne lavalle menet”. Hän tarkentaa, että burleski on kiusoittelua.

– Koko show voi perustua siihen, että riisut vain hansikkaat.

Burleskin idea ei ole siinä, että välttämättä paljastetaan niin sanotusti kaikki.

– Leikittely on se juttu, vaikka nilkan tai ranteen paljastaminen. Tässä pelaillaan kivasti koko kehon erotiikalla, ei sillä että vain tietyt kehoalueet räväytetään esille. Toisaalta burleski on riisuuntumista ja on myös ok, että esitys on seksikäs ja paljasta pintaa saa näyttää ja siitä saa nauttia niin yleisössä kuin lavallakin! Siinä ei ole mitään hävettävää, sanoo Pirskanen.

Awa Sowe.
Helena Valtonen

Yleisöllä on tärkeä rooli tapahtumassa, sillä heitä kehotetaan äänekkäästi kannustamaan esiintyjiä, esimerkiksi tömistelemällä ja hurraamalla. Erityisen tärkeää tuki on ensikertalaisille.

– Ohjeistamme yleisöä, jotta he tietävät miten heidän kuuluu käyttäytyä. Burleskissa lavalle astuvaa kunnioitetaan iästä, koosta, ihonväristä ja sukupuolesta riippumatta, ja se arvostus myös ilmaistaan, sanoo Pirskanen.

Yleisöä kannustetaan myös pukeutumaan tapahtumaan.

– Tapahtumaan ei voi ylipukeutua, vaan sinne voi laittaa niin överit vaatteet ja meikit kun haluaa, mutta saa tulla myös farkuissa ja t-paidassa.

#