maanantai 30.1.2023 | 17:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Miksi omenan voi antaa lahjaksi, mutta ei päärynää? Viikonloppuna vietetään kiinalaisten uuttavuotta, johon liittyy paljon uskomuksia ja perinteitä

Maria Store
Ke 18.1.2023 klo 10:00 | päivitetty ke 11:17

Tulevana lauantaina juhlistetaan kiinalaista uuttavuotta. Uusivuosi on yksi isoimmista juhlista Kiinassa ja sitä vietetään parin viikon ajan.

– Sinä aikana lapsilla on lomaa koulusta ja isot yritykset laittavat ovet kiinni loman ajaksi, kertovat Centria-ammattikorkeakoulussa työskentelevä Li Xu ja siellä opiskeleva Boyao Zhuang.

Kiinalainen uusivuosi osuu eri vuosina eri päiville, mutta kuitenkin 21.1.-20.2. välille. Uudenvuoden ajankohdan määrää kiinalainen kuukalenteri.

Lauantai on uudenvuodenaatto ja silloin perheet kokoontuvat ruokailemaan yhdessä. Iltaan kuuluu usein myös käynti hautausmaalla sekä ilotulitukset.

– Ilotulitteita saatetaan räjäytellä myös hautausmaalla. Sanotaan, että ilotulitteiden ruudin haju säikäyttää pahan energian pois, kertoo Xu.

Juhlintaan liittyy paljon perinteitä ja uskomuksia, kuten legenda Nian-hirviöstä. Nian tarkoittaa kiinaksi myös sanaa ”vuosi”. Legendan mukaan Nian hyökkäsi ihmisten kimppuun, ja häntä pelotellaan pois kovien äänien ja punaisen värin avulla.

Uudenvuoden väri onkin aina punainen ja sitä näkyy esimerkiksi kodin koristeissa.

– Punainen väri edusta myös iloa, onnellisuutta, hyvää onnea ja rakkautta, selittää Xu.

Uudenvuoden päivänä vieraillaan erityisesti vanhempien sukulaisten luona ja viedään lahjoja.

– Lahjaksi saatetaan antaa esimerkiksi suklaata tai hedelmiä, kertoo Zhuang.

Erityisesti appelsiinit ja omenat ovat hyviä lahjoja, sillä niiden kiinalaiset nimet kuulostavat samalta kuin toteutunut unelma tai menestys (appelsiini) ja rauha (omena).

– Missään nimessä lahjaksi ei annettaisi päärynää, sillä sen nimi kuulostaa samalta kun sana eroamiselle, kertoo Xu.

Lapset saavat uutenavuotena usein uusia vaatteita.

– Meillä oli harvoin uusia vaatteita lapsena, mutta uutenavuotena saimme aina uuden talvitakin, kengät tai housut, kertoo Xu.

Aikuiset antavat nuoremmilleen rahalahjoja punaisissa kirjekuorissa. Rahalahjoja antavat myös pariskunnat sinkuille.

– Lahjoja annetaan parillinen määrä, sillä parittomat numerot yhdistetään usein hautajaisiin tai kuolemaan, selvittää Zhuang.

– Uudenvuoden aikaan asioita yhdistetään usein hyvään tai huonoon onneen.

Ennen vuoden vaihtumista koti siivotaan ja puhdistetaan siten huonosta onnesta. Uudenvuodenpäivänä siivoaminen ja roskien heittäminen ei ole hyväksi, sillä silloin hyvä onni heitetään pois.

– Unohdan aina sen ja olen heittämässä roskia pois, kunnes äiti muistuttaa minua, naureskelee Zhuang.

Zhuang ja Xu kertovatkin, että uskomukset ja perinteet ovat tärkeämpiä vanhemmille sukupolville. Nuoret eivät noudata niitä yhtä uskollisesti.

Uusivuosi on myös matkustuksen aikaa, sillä miljoonat kiinalaiset matkustavat juhlimaan kotikonnuillensa.

– Nyt juhlin täällä Kokkolassa muiden kiinalaisten opiskelijoiden kanssa. Laitamme ruokaa, pelaamme korttia, tanssimme ja laulamme. Olen kotoisin Pohjois-Kiinasta ja siellä taikinanyytit (dumpling) ovat perinteistä juhlaruokaa, kertoo Zhuang.

– Uskon, että moni perhe odottaa nyt kokoontumista perheensä kanssa, sillä pandemian vuoksi se ei ollut useana vuonna mahdollista, sanoo Xu ja jatkaa:

– Itse en ole Kiinassa uutenavuotena, mutta soitan vanhemmilleni ja isovanhemmilleni. Siten olen osa heidän juhlintaansa.

Myös Zhuang suunnittelee soittavansa videopuhelun vanhemmilleen.

Li Xu aikoo kutsua kotiinsa Uudessakaarlepyyssä kiinalaisia ystäviään.

– Teemme ruokaa ja syömme sekä pelaamme pokeria.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.