maanantai 30.1.2023 | 17:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Skellefteå, herätä päättäjät!

Outi Airola
Ke 18.1.2023 klo 11:00

Seurasin eilen Northvoltin kiertuetta, jolla jättiyritys pyrkii imuroimaan täältä työvoimaa Ruotsiin. Väki tungeksi kuulemaan työtarjouksia ja selvästikin innostui ajatuksesta. Ehkä Kokkola-Skellefteå laivaliikenne käynnistyy uudelleen?

Takaraivossa painaa muutaman päivän takainen vaaliväittely. Siinä johtavat puolueet väänsivät tärkeistä asioista. Pääministeri Sanna Marin nimitti perussuomalaisia rasistiseksi puolueeksi ja moitti kokoomusta vuorineuvosten suosimisesta. Kokoomuksen Orpo taas kehui keskittyvänsä keskiluokkaan. Sinänsä tärkeää, mutta.

Surullista, että vaalit käynnistyivät nimittelyllä ja lillukanvarsilla. Vuorineuvoksia on niin vähän, että heidän kohtelunsa ei heilauta kansantaloutta mihinkään. Se taas, maksaako keskiluokka puoli prosenttia enemmän tai vähemmän veroja, ei nosta tai kaada Suomea.

Missä on se puolue, joka keskittyisi olennaiseen? Meillä oli työvoimareservissä marraskuun tilastossa 238 000 työtöntä työnhakijaa. Heidät on heivattu sivuun työelämästä syistä, jotka ovat hyvin päättäjien tiedossa. Heidän tilanteensa koskee noin miljoonaa suomalaista.

Olen sen verran ollut mukana työttömien toiminnassa, että tiedän työhaluja löytyvän. Älytön etuusviidakko, röyhkeä ja raaka ulosotto ja muutama muu seikka tekevät tästä porukasta kädettömiä. Jos jostakin on saatavissa kansantaloudellisia hyötyjä, juuri täältä. Nyt ne mahdollisuudet on kirjattu tappioiksi.

Ehkä suomut lähtevät päättäjien silmiltä, kun ruotsinlaivat vievät lopunkin työvoiman Suomesta. Jospa sitten vilkuiltaisiin sinne korin pohjalle tosissaan.

outi.airola@hillagroup.fi

”Älytön etuusviidakko, röyhkeä ja raaka ulosotto ja muutama muu seikka tekevät tästä porukasta kädettömiä.

#