maanantai 30.1.2023 | 16:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Purjehdusseura kokosi 50 vuotta historiaa kirjan kansiin

Maria Store
To 19.1.2023 klo 09:00

Viime vuonna 150-vuotisjuhlia viettäneen Gamlakarleby Segelföreningenin (GSF) tuoreeseen historiikkiin on koottu purjehdusseuran viimeisen 50 vuoden kohokohdat.

Historiikin työryhmään kuuluneet Johan Nyberg ja Jan Störling nostavat kohokohtina esiin suuret kisat, joita GSF on vuosien varrella isännöinyt. Kokkolassa on järjestetty niin SM- kuin MM-kisojakin.

– Junioreiden PM-kisat 2002 oli menestys ja kisoihin osallistui 160 optimistijollaa ja 70 e-jollaa. Kaupunki oli täyteen buukattu, he muistelevat.

Historiikin työstämisen aloitti kolmisen vuotta sitten projektiryhmä johon, Störlingin ja Nybergin lisäksi, kuului entinen kommodori Christian Wiklund.

– Ensimmäiset kaksi vuotta meni materiaalin kasaamiseen, kertoo Störling.

– Edellytykset tällaisen historiikin kirjoittamiseen oli loistavat, sillä seuralla on hyvin hoidettu arkisto, kiittelee kirjan toimittanut Erik Engberg.

KommodoriTorbjörn Witting korostaa seuran tekemän nuorisotyön merkitystä. GSF on järjestänyt nuorille purjehduskursseja useamman vuoden ajan matalalla kynnyksellä. Koulutukseen on voitu panostaa PO Holmin rahaston tuella.

– Kurssi ei maksa osallistujille juuri mitään. Juniorit saavat käyttöönsä optimistijollan, meillä on koulutetut kouluttajat ja huolehdimme vakuutuksesta, joten uuden harrastuksen voi vain aloittaa! Witting toteaa.

Koulutukseen seura on panostanut muutenkin. Yhdessä Kokkolan Venekerhon ja Kokkolan Purjehtijoiden kanssa seura järjesti talvella veneilijäkurssin, jolle osallistui vajaat 30 osallistujaa. Seurat palkittiin viime vuoden lopulla Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n toimesta vuoden kouluttajina.

Haaveissa siintää myös ajatus vesillä liikkumisen taitojen opettamisesta peruskouluissa.

– Se olisi tärkeää varsinkin tällaisessa rannikkokaupungissa. Joissakin kouluissa Etelä-Suomessa tämä on jo toteutunut. Täällä Kokkolassa GSF on mielellään apuna, jos opetusta ryhdytään toteuttamaan, toteaa Nyberg.

Keskeinen osa seuran toimintaa on sen tukikohdan eli Mustakarin ylläpitäminen. Mustakarin historiasta kerrotaan historiikissa useiden kuvien kera.

– Rakennusta ja satamaa ylläpidämme jäsenmaksuilla ja vapaaehtoistoiminnalla, sanoo Witting.

– Meillä on vierasvenesatama, jossa pääsee tankkaamaan, pesemään vaatteita ja saunomaan sekä loistava ravintola, luettelevat Störling ja Nyberg.

Vuosittain vierasvenesatamaan rantautuu noin sata vierailijaa.

– Aika monella on ulkomaan lippu, joten se kuva, jonka jätämme heille kaupungista on tärkeä, huomauttaa Nyberg.

Seura haaveilee sataman laajentamisesta, sillä uusia tulijoita on jonoksi asti.

– Tällä hetkellä meillä on sata vakituista venepaikkaa ja tarvetta olisi lisätä paikkoja puolella, sanoo Witting.

”Aika monella on ulkomaan lippu, joten se kuva, jonka jätämme heille kaupungista on tärkeä.

#